ANTS KIVISELG

‘Rusiju idućih tjedana čekaju teški dani, ovo što se dogodilo u srijedu uništilo im je sve planove!‘

Ukrajinske snage i dalje drže inicijativu u Kurskoj oblasti, a Moskva se ne želi odreći Luhanske i Donecke oblasti

Ukrajinci dronovima uništili rusko skladište streljiva

 Epn/newscom/newscom/profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Glavni stožer estonskih obrambenih snaga predviđa da će ruske snage, u sljedećim tjednima, osjetiti posljedice nedostatka streljiva na fronti zbog nedavnog ukrajinskog udara bespilotnim letjelicama na skladište u ruskom gradu Toropecu.

Pukovnik Ants Kiviselg, načelnik obavještajnog centra estonskih obrambenih snaga, na tiskovnoj konferenciji u Talinu rekao je da Rusija i dalje drži inicijativu na terenu, ali da bi nedavna eksplozija mogla ozbiljno ugroziti njezine planove. Naveo je da je Ukrajina uspješno isplanirala i pogodila skladište za projektile, streljivo i eksploziv u Toropecu, što je izazvalo niz detonacija.

"Detonirano je 30.000 tona eksplozivnih sredstava, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosječno borbeno djelovanje, Ruska Federacija ispaljivala je 10.000 granata tjedno. Dakle, to je zaliha streljiva za dva do tri mjeseca. Kao rezultat ovog napada, Rusija je pretrpjela gubitke u streljivu i vidjet ćemo utjecaj tih gubitaka na fronti sljedećih tjedana", rekao je Kiviselg, prenosi estonski javni servis ERR.

image

Estonski pukovnik Ants Kiviselg

Konstantin Sednev/imago Stock&people/profimedia/Konstantin Sednev/imago Stock&people/profimedia

Pukovnik Kiviselg podsjetio je da se operativni pritisak Rusije na Ukrajinu postupno povećao ovaj tjedan, dosegnuvši 194 incidenta u jednom danu, odnosno jednoj noći, što ukazuje na to da je Moskva još uvijek željna osvajanja Luhanske i Donecke oblasti.

"Unatoč onome što se događa u Kursku, Ruska Federacija nije povukla trupe iz smjera Pokrovska i tamo se ne očekuju veće promjene u narednim tjednima", objasnio je Kiviselg.

Što se tiče ukrajinske operacije u ruskoj Kurskoj oblasti, ukrajinske snage tamo i dalje drže inicijativu na operativnoj razini.

"Rusija je prošli tjedan pokrenula protunapad i lagano je napredovala, ali Ukrajinci i dalje drže svoje pozicije i također su pokrenuli svoje protunapade. Ukrajinci su prošlog četvrtka također otvorili novi ofenzivni koridor u području Gluškova, gdje su napredovali gotovo šest kilometara u Rusiju i tamo stvaraju priliku da zarobe ruske jedinice u Kurskoj oblasti", naglasio je estonski pukovnik.

Ranije je britanska obavještajna služba izvijestila da su prosječni dnevni gubici Rusije u broju poginulih i ranjenih u svibnju i lipnju ove godine dosegnuli najvišu razinu zabilježenu od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Britanski obavještajci također su istaknuli da je, zbog značajnih gubitaka na bojnom polju i spore zamjene vojnika, Rusija bila prisiljena značajno povećati isplate naknada vojnom osoblju kako bi privukla veći broj ljudi da se pridruže ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:17