POKAZIVANJE MIŠIĆA

RUSIJA SE SPREMA ZA NAPAD?! Ministar obrane: 'Putin je naredio hitne vojne vježbe na granici s Ukrajinom'

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je hitan test borbene spremnosti ruskih oružanih snaga u zapadnoj i srednjoj Rusiji, javlja Itar-Tass.

"U skladu s naredbom predsjednika Ruske Federacije snage u Zapadnom vojnom okrugu stavljene su pod uzbunu", objavio je ministar obrane Sergej Šojgu.

Svjetski javljaju da se radi o ruskom pokazivanju mišića u jeku krize u susjednoj Ukrajini. Putin je naredio nekoliko iznenadnih vojnih vježbi u raznim dijelovima Rusije otkako se vratio u Kremlj 2012., rekavši da vojska mora biti 'budna', ali ovoga puta geopolitička poruka ne može biti jasnija.

Zapadni vojni okrug graniči s Ukrajinom. Šojgu je kazao da će vježba biti provedena u dvije faze, završiti 3. ožujka, i u nju će se djelomično uključiti i snage iz srednje Rusije.

Putin javno još nije ni na koji način komentirao pad Viktora Janukoviča. Premijer Dmitrij Medvedev i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov proteklih su dana kazali da Rusija neće intervenirati u Ukrajini, ali su optužili Zapad da to radi.

Napetosti u Ukrajini u međuvremenu su se s Majdana preselili na Krim. Proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih vlasti verbalno su se u srijedu sukobili ispred zgrade krimskog regionalnog parlamenta u Simferopolu.

Oko 2000 ljudi, većinom etničkih Tatara, autohtonog krimskog stanovništva, iskazali su potporu pokretu "EuroMajdanu" koji je s vlasti svrgnuo Viktora Janukoviča nakon tri mjeseca prosvjeda.

Nasuprot njima, odvojenih policijskim kordonom, bilo je nekoliko stotina proruskih demonstranata koji su iskazali lojalnost s Moskvom i osudili "bandite" na vlasti u Kijevu.

Krim je bio u sastavu Rusije do 1954. kada je odlukom Nikite Hruščova transferiran Ukrajini. Po posljednjem popisu, na Krimu živi 58 posto Rusa, 24 posto Ukrajinaca i 12 posto Tatara. To je jedni dio Ukrajine u kojem etnički Rusi čine većinu stanovništva. U Sevastopolju na jugu Krima baza je ruske crnomorske flote.

Krim je posljednje veliko uporište protivnika postJanukovičevog političkog poretka u Kijevu i ukrajinski novi čelnici strahuju od znakova separatizma.

Na prosvjedu u srijedu Tatari su uzvikivali "Ukrajina, Ukrajina!", a suprotna strana uzvraćala "Krim je ruski!".

Prema tamošnjem ministarstvu obrane vježba kopnenih i zračnih snaga će trajati od 26. do 3. ožujka te će biti održana u dvije faze. Drugi dio vježbe trebao bi uključiti i trupe na moru te vježbe bombaških napada.

Iako su zapadni mediji brzo povezali ovu vježbu sa situacijom u Ukrajini, Putin je ove vježbe naredio još u rujnu, piše Russia Today.

I u veljači prošle godine je održana velika vježba u centralnoj Rusiji, a slijedila je vježba u ožujku, na Cnom moru. Zračne snage imale su pak vježbu u svibnju, a u srpnju je ponovno održana velika vježba na istoku zemlje u kojoj je sudjelovalo oko 160.000 vojnika, 1000 tenkova, 130 zrakoplova i 70 brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:09