NE ŽELE RISKIRATI

RUSIJA PRIJETI RUŠENJEM SVIH ZRAKOPLOVA KOJI 'ZALUTAJU' ZAPADNO OD EUFRATA Australija upozorenje shvatila ozbiljno, povlači lovce iz akcija u Siriji

F/A-18 Hornet RAAF-a
 U.S. Air Force, Senior Airman Brett Clashman

Australija je suspendirala sve borbene misije iznad Sirije nakon što je Rusija zaprijetila da će svaki borbeni zrakoplov međunarodne koalicije predvođene SAD-om koji se nalazi zapadno od rijeke Eufrat tretirati kao potencijalnu metu, piše Guardian.

Podsjećamo, rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da će sve letjelice nad Sirijom, u području djelovanja ruskog zrakoplovstva, smatrati ciljevima.

Izjava je uslijedila nakon što je američki borbeni zrakoplov u nedjelju srušio sirijski vojni zrakoplov u području Rake a Washington je poručio da je taj zrakoplov bombardirao položaje u blizini snaga koje podupire SAD. Damask tvrdi da je zrakoplov bio u misiji protiv militanata Islamske države.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je i da je od 19. lipnja opozvalo suradnju sa SAD-om u sprečavanju zračnih incidenata nad Sirijom - također su napomenuli da SAD uoči rušenja sirijskog zrakoplova nije koristio taj kanal za komunikaciju.

Australija je u koalicijskim snagama sudjelovala sa šest borbenih zrakoplova koji su ciljeve u Siriji i Iraku napadali iz zračne baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- U svrhu predostrožnosti borbene operacije Australskih borbenih snaga u Siriji privremeno su zaustavljene - objavilo je danas australsko ministarstvo obrane.

U prilog njihovim brigama svakako ide činjenica da Rusija ima moćne raktne sustave S-300 i S-400 u Siriji, kao i desetke lovaca i drugih borbenih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:54