ROK OTPLATE 5 GODINA

Rusija odobrila Srbiji kredit od 800 milijuna dolara

The nationalist Serbian Progressive Party leader, and presidential candidate, Tomislav Nikolic, waves to members of the media at a press conference in Belgrade, Serbia, Sunday, May 6, 2012. A pro European Union candidate and a nationalist opponent are headed for a runoff in Serbia's presidential elections, while the ruling pro Western party is likely to form the next coalition government, independent pollsters said Sunday. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjaković / AP

BEOGRAD - Ruski ministar financija Anton Siluanov potvrdio je u petak u Moskvi da je Rusija odobrila Srbiji zajam od 800 milijuna dolara za željezničku infrastrukturu uz petogodišnji rok otplate, izvijestili su mediji u Beogradu.

Siluanov je precizirao da će kredit biti dostupan Srbiji već ove godine uz kamatu od 4,1 posto na godišnjoj razini, navode srbijanski mediji pozivajući se na ruske agencije Ria Novosti i Interfaks.

Među predviđenim projektima koje će Srbija financirati ruskim kreditom je i kupnja dizelsko motornih vlakova od ruske tvrtke "Metrovagonmaš".

Ukupna vrijednost projekata procenjena je na 920 milijuna dolara, a Srbija će morati osigurati 15 posto novca, odnosno 120 milijuna dolara.

Predvđeno je da u poslovima obnove i gradnje željezničke infrastrukture u Srbiji ruske tvrtke sudjeluju u omjeru sa 70:30 posto.

Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara započeli su krajem listopada 2009. godine, a do sada je dio od 200 milijuna dolara iskorišten u 2010. za potporu državnom proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:40