NAZADNA MOSKVA

RUSIJA NIJE STALA NAKON ZAKONA KOJI REGULIRA BRAK Gay majke ili očevi mogli bi ostati bez roditeljskih prava!

Zakon koji štiti ‘religiozne vrijednosti’ donesen je nakon afere Pussy Riot, a potom je izglasan i ‘antigay zakon’, kako kažu, zbog maloljetnika.
 AFP

Putinova Rusija sve više postaje glavna ikona novoga europskog konzervativizma. Naime, Rusija se predstavlja kao zemlja koja želi vratiti i obnoviti tradicionalne obiteljske vrijednosti koje su ugrožene neoliberalnim tendencijama koje ubijaju stare vrijednosti. Komunizam je uništio obitelj i odnose u društvu, a sada, umjesto da se to oporavi, prijete nove opasnosti koje ih degradiraju i izopačuju. Glavnu riječ u tom procesu ima politički sve utjecajnija Ruska pravoslavna crkva uz pomoć Kremlja i inženjera ljudskih duša. Prošao je zakon kojim se štite “religiozne i vjerničke vrijednosti” te “osjećaji vjernika”, donesen nakon afere Pussy Riot, a još su neki zakoni pred zastupnicima Dume.

Ruski Obiteljski zakon regulira brak kao zajednicu muškarca i žene, a sada je izglasan i “antigay zakon”, odnosno zakon kojim se zabranjuje “propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima”. Iza “brige” za buduća pokoljenja zapravo se kriju propisi koji ometaju ravnopravni život homoseksualne zajednice u Rusiji. Tumačenje tog zakona kaže da Rusija ne zabranjuje gay pride, on se može slobodno održavati, ali ne smiju mu nazočiti ili na njega nabasati maloljetnici pa se ruski LGBT aktivisti pitaju - kako ga održavati na otvorenom. - A vi nemojte na otvorenom! - odgovaraju im lakonski državni birokrati.

Društveno pitanje

Vladimir Putin čak je rekao da je “zakon” koji štiti “djecu koja se tek formiraju” zapravo donesen zbog loše demografske situacije u Rusiji. Naime, prema statističkim procjenama, broj stanovnika Rusije do 2025. godine smanjit će se za više od 11 milijuna, i to uglavnom Rusa po nacionalnosti.

Nakon toga “gay problematika” postala je jedno od ključnih društvenih i socijalnih pitanja u Rusiji, a kada su uslijedili pozivi zapadnih gay udruga i nekih organizacija za zaštitu građanskih prava o bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014., čini se da je u Kremlju zazvonilo na uzbunu. Olimpijske igre u Sočiju prevažan su nacionalni projekt Vladimira Putina da bi se zbog “pedera” dovodio u pitanje. Soči je jedan od političkih i strateških top-prioriteta Putinove ere i tu ne smije biti promašaja. U Rusiji svakako ne mogu dopustiti da im projekt u koji su uložili 50 milijardi dolara i ima veći značaj od pukog sportskog natjecanja propadne zbog eventualnog bojkota, i to zbog pitanja netradicionalnih seksualnih manjina, kako ih nazivaju na tim prostorima. Doduše, u Moskvi na to kažu da Zapad, s obzirom na to da je iz političkih razloga bojkotirao Olimpijske igre u Moskvi 1980., samo traži izgovor da naudi Rusiji te da je na Zapadu odnos prema svakoj Rusiji - neprijateljski i suparnički.

Putin i Čajkovski

No, kako ne bi ipak došlo do toga, s najviše su razine poduzete neke akcije. I u nedavnom intervjuu ruskom Prvom kanalu, koji je dao uoči velikog događaja kakav je skup G20 u Sankt Peterburgu, ruski je predsjednik ublažio konzervativnu retoriku, prisjetivši se da je jedan od najvećih ruskih glazbenika, Petar Iljič Čajkovski, upražnjavao te netradicionalne odnose. Vladimir Putin čak je pokazao spremnost za sastanak s ruskom gay populacijom o njihovim problemima, kazavši da, nažalost, nikad nije primio zahtjev za takav susret. No, Nikolaj Aleksejev, vodeći ruski gay aktivist, odmah je poslao u Kremlj molbu za sastanak kojemu se, kako kaže, unaprijed raduje.

Putin je naglasio kako on nema ništa protiv te zajednice te da je mnogim njihovim pripadnicima dao nagrade i ordene za zasluge za ruski narod i napredak.

No, ta Putinova pomirljiva ruka pragmatičnog prijateljstva prema gayevima nije se još niti spustila, a uslijedio je novi potmuli udarac. Aleksej Žuravljov, član proputinovske vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, podnio je u Dumi prijedlog zakona kojim se predlaže da se “gay roditelji” liše roditeljskih prava i da im se, zbog činjenice da su prešli u drugi “tabor”, oduzmu djeca jer mogu na njih imati poguban utjecaj ili, pak, djeca mogu doživjeti psihološke traume koje će utjecati na njihov daljnji razvoj.

Što se uči u školi

U Rusiji je takav prijedlog izaziva nelagodu jer su u Staljinovo doba “narodnim neprijateljima” oduzimali djecu i lišavali ih prava roditeljstva.

U ruskim školama uči se da je homoseksualizam protuprirodna pojava, a sve je to, kažu u ruskim gay udrugama, rezultiralo činjenicom da više od polovice Rusa, prema anketi poznatog sociološkog instituta Levada, kaže kako ne bi imali ništa protiv toga da se “gay populacija” izolira i udalji iz društva, čak do mjere (koju podržava četiri posto ispitanika) njihove fizičke likvidacije. Samo 16 posto Rusa smatra da bi “homoseksualci trebali biti ravnopravni sa svim ostalim građanima”. Jedan od razloga, kažu u ruskim LGBT udrugama, jest činjenica da se stalno povlači istoznačnica između homoseksualaca i pedofila, a nedavno je ministar sporta Aleksej Mutko “onako usput” homoseksualizam usporedio s narkomanijom i alkoholizmom. Veliku je buru izazvala i podrška koju su tom spornom zakonu dali poznati ruski sportaši: prvakinja svijeta u skoku s motkom Jelena Isinbajeva i hokejaški reprezentativac Ilja Kovaljčuk.

Klinike nadriliječnika

Zbog takve atmosfere drugim se očima gledalo i na poljubac ruskih atletičarki iz štafete prilikom dodjele medalja, iako je njihov poljubac u usta bio tek izraz sreće zbog dobivene medalje, a ne poruka ili prosvjed prema Putinu.

No, iza te antigay politike zapravo ne stoji toliko Kremlj - iako on svemu tome daje državnopravni pečat i provedbu - nego se ide naruku Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja otvoreno istupa da je homoseksualizam grijeh te bolest koja se može liječiti. Stoga u tamošnjim udrugama za ljudska prava ističu da ponekad priča o gayevima nalikuje na progon političkih neistomišljenika i onih koji nisu “pravi Rusi”. Pravi lov na vještice. Zato je u Moskvi osvanuo grafit - Dolje homofobni pederi.

Prema pisanju ruskih portala, takva homofobna politika i atmosfera rezultirale su otvorenjem raznih samozvanih “klinika” priučenih šamana i nadriliječnika koji u 100 (skupih) tretmana “pedere” pretvaraju u “normalne” ljude. Osim toga, mnoge domoljubne i nacionalne udruge te razni čuvari nacionalnih vrijednosti postavljaju se kao glavne poluge “preodgoja nenormalnih”, pa ima i opasnih bizarnih situacija da su osnovane i pravoslavne ćudoredne patrole koje obilaze parkove i noćne klubove u potrazi za “perverznjacima”. Građanski sindikat ruskog naroda podnio je, primjerice, tužbu protiv Madonne i Lady Gage jer su, prema njihovu mišljenju, na svojim ruskim koncertima “propagirale homoseksualizam pred maloljetnicima”.

- Homofobija koja je na djelu u Rusiji više proistječe iz antiliberalne pozicije RPC-a nego iz vjere - kaže sociologinja Maša Lipman iz moskovskog Carnegie instituta, koja se bavi odnosom religije i društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:12