SPORNI POLUOTOK

RUSIJA KORAK BLIŽE ANEKTIRANJU KRIMA Vladimir Putin će danas potpisati sporazum?

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je službeno izvijestio ruski parlament o zahtjevu krimskih vlasti za pristupanjem Ruskoj Federaciji, što je prvi pravni korak prema pripajanju tog poluotoka. Putin je izvijestio oba doma parlamenta, Dumu i Vijeće federacije, kao i rusku vladu, u skladu s ruskim Ustavom, objavio je Kremlj.

U ponedjeljak je Putin potpisao odredbu o priznavanju neovisnosti Krima.

Krimske vlasti tvrde da se na nedjeljnom referendumu čak 87 posto glasača izjasnilo za pristupanje Rusiji. Europska unija i Sjedinjene Države ne priznaju rezultate referenduma te su uspostavile sankcije. Mjere se odnose na 21 dužnosnika iz Rusije i Ukrajine.

Ruski portal Gazeta.ru, citirajući izvore, tvrdi da će nakon današnjeg govora u Dumi Putin i predstavnik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov potpisati sporazum o pristupanju Krima Rusiji.

Krim u travnju usvaja rusku rublju kao službenu valutu

Krim će u travnju kao službenu valutu usvojiti rusku rublju koja će tako zamijeniti ukrajinsku hrivnju, citirala je danas ruska novinska agencija RIA visokog dužnosnika u vladi regije.

Dosada su krimske vlasti najavljivale da će hrivnja ostati službena valuta do 2016. Ta je ukrajinska regija na nedjeljnom referendumu glasala za priključenje Rusiji.

"Nažalost, moram reći da paralelna upotreba rublje i hrivnje neće funkcionirati. Prebacujemo se na rublju", kazao je prvi potpredsjednik krimske vlade Rustam Temirgalijev.

Kazao je također da je ruska državna energetska tvrtka Gazprom predložila da preuzme posao razvoja krimskog naftnog i plinskog sektora.

"Naravno, Gazprom nam je prvi pristupio (s prijedlogom)", odgovorio je Temirgalijev na upit jesu li ruske kompanije podastrle Krimu prijedloge o razvoju naftne i plinske industrije.

Glasnogovornik Gazproma odbio je to komentirati.

Prošlog tjedna krimski je dužnosnik kazao da bi vlasti mogle prodati energetsku tvrtku Čornomornaftohaz ruskoj kompaniji "kao što je Gazprom" nakon što regija preuzme kontrolu nad tvrtkom koja je trenutno dio ukrajinske državne energetske kompanije. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:53