PROTUAKCIJA

RUSIJA I AMERIKA PROVOCIRAJU RAT U EUROPI Putin pobjesnio i poslao stotine aviona u smjeru velike vježbe NATO-a na Baltiku

 CC / AFP

MOSKVA - Isti dan kada je NATO započeo vojnu vježbu na Baltiku u suradnji s ne-NATO članicama Švicarskom i Švedskom, došao je brzi odgovor iz Moskve - ruska vojska smjesta je pokrenula masivne četverodnevne manevre u kojima će sudjelovati 250 zrakoplova i 12.000 vojnika.

Prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, radi se o ‘masivnoj iznenadnoj inspekciji’ u svrhu provjere ‘bojne spremnosti.’

NATO PROVOCIRA PUTINOVU RUSIJU? Na sjeveru Europe kreće najveća vojna vježba u povijesti

Za vrijeme vježbe, ruski bombarderi dugog doleta izvodit će napade krstarećim projektilima na mete za vježbu u republici Komi.

Na pitanje novinara o ruskoj asertivnosti u televizijskom intervjuu, zamjenik premijera Dmitrij Rogozin našalio se kako ‘tenkovima nisu potrebne vize.’

Na području Baltika napetosti između Rusije i skandinavskih država su u stalnom porastu, uz česte dolete ruskih nuklearnih bombardera blizu granica država na sjevernom moru, koje često te bombardere ispraćuju Svojim presretačima.

U travnju ove godine, ministri obrane Norveške, Švedske, Finske i Danske te islandski ministar vanjskih poslova potpisali su zajedničku deklaraciju u kojoj su prozvali rusku vojnu agresiju ‘najvećom prijetnjom sigurnosti u Europi.

Sredinom travnja američko je zrakoplovstvo započelo vježbe bombardiranja u Estoniji, nedaleko od ruske granice, a direktor londonskog think tanka European Leadership Network, Ian Kearns, još tada je upozorio na opasnost izvođenja takvih vojnih vježbi blizu granica u situacijama velike napetosti.

ZRAČNI RAT NATO-A I RUSIJE NA NEBU IZNAD EUROPE 'Dosta je da samo jedan pilot donese krivu odluku...'

- Ako jedan zapovjednik ili jedan pilot napravi grešku ili donese krivu odluku u ovoj situaciji, moglo bi biti ranjenih ili poginulih, rekao je tada Kearns, upozorivši da postoji jako velik rizik od eskalacije koju bi bilo teško zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:39