KRIZA, SANKCIJE I NISKE CIJENE NAFTE

Rusija će za 5 posto ove godine morati smanjiti svoj obrambeni proračun

 REUTERS

Rusija će smanjiti ovogodišnji obrambeni proračun za pet posto, izjavila je zamjenica ministra obrane Tatjana Ševcova, prenio Reuters, a vijest je donijela ruska novinska agencija RIA.

Riječ je o rezultatu ozbiljne financijske krize koja je prošle godine snažno tresla Rusiju. Ona je rezultat s jedne strane sankcija koje su Moskvi nametnuli SAD i EU zbog aneksije Krima i koje otežavaju pristup Rusije svjetskim financijskim tržištima, što je dovelo do snažnog pada rublja u odnosu na dolar.

Malo više od 30 dolara

Na to se nakalemio pad cijena nafte koje su i dalje blizu 30 dolara za barel, dok je Kremlj računao s bitno višim cijenama - ruski se proračun, naime, definira na temelju cijene barela nafte. To je, pak, izazvalo dodatne probleme jer je i cijena plina vezana uz cijenu nafte. Kako bi se stanje stabiliziralo, u više je navrata reagirala Ruska središnja banka i donekle smirila situaciju, ali ukupni je učinak više nego vidljiv: ruski se BDP prošle godine smanjio za 3,7 posto. Ove se godine procjenjuje da bi se BDP mogao smanjiti za dodatnih jedan posto, što znači da i dalje neće biti gospodarskog oporavka.

Iako se predsjednik Vladimir Putin snažno zalagao za jačanje vojnih snaga i povratak oružane moći iz doba Sovjetskog Saveza, te se čak aktivno uključio u rat u Siriji, vrlo je vjerojatno da će i on u konačnici pristati na smanjenje novca za obranu kako bi se mogle zakrpati rupe na drugim mjestima. Naime, na jesen će biti parlamentarni izbori na kojima Putin očekuje novu apsolutnu pobjedu svoje stranke Jedinstvena Rusija. Svaki drugi rasplet ozbiljno bi uzdrmao vlast u Kremlju i zabrinuo Putina koji na nove predsjedničke izbore izlazi 2018. godine.

Velika popularnost

Bez obzira na probleme koje su izazvale sankcije, Putin i dalje ima izuzetno veliku potporu javnosti. Posljednje ankete govore da uživa podršku 83 posto stanovništva. No, s druge je strane jednako tako interesantno da samo 45 posto stanovništva smatra kako zemlja ide u pravom smjeru.

Stoga mnogi analitičari smatraju da su Rusi zadovoljni Putinom jer im je vratio dojam velike svjetske sile, ali i da ispod te pozlate tinja veliko nezadovoljstvo koje bi se vrlo lako moglo razbuktati te da upravo zbog toga Putin stalno otvara nova ratišta i ulazi u nove krize. Dodatni je problem to što su dosta novca izgubili i oligarsi, i to oni najbogatiji, što bi i među njima moglo otvoriti pitanje podrške Putinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:41