KAO U DOBA HLADNOG RATA

Rusija Americi za Annu Chapman nudi nuklearnog špijuna

Špijunska afera u SAD-u mogla bi, prema svemu sudeći, završiti razmjenom tajnih agenata i deportacijom uhićenih špijuna u Rusiju

NEW YORK, MOSKVA - Velika razmjena špijuna između Rusije i SAD-a, prva takva od kraja hladnog rata, danas je, po svemu sudeći, čekala konačno zeleno svjetlo dužnosnika dvaju zemalja. O mogućnosti takvog raspleta skandala s desetoricom ruskih agenata, uhićenih u SAD-u, dan ranije su izvijestile američka novinska agencija Associated Press i ruska agencija RIA Novosti.

Čekanje deportacije

U Moskvi se danas čekala deportacija ruskog nuklearnog znanstvenika Igora Sutjagina čija su odvjetnica i obitelj objavili da mu je ponuđeno sudjelovanje u razmjeni. Sutjagin tvrdi da su ga u ponedjeljak u zatvoru u Arhangelsku posjetili jedan ruski i jedan američki dužnosnik te mu dali “ponudu koju nije mogao odbiti”.

Vojni analitičar, koji je 2004. osuđen na 14 godina zbog špijuniranja za američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA), potpisao je priznanje o krivnji te tvrdi kako bi preko Beča trebao biti otpremljen u London. Sutjagin je radio za Američko-kanadski institut u Moskvi kad je 1999. optužen da je prenio tajne o nuklearnim podmornicama i drugom oružju britanskoj kompaniji za koju su ruski tužitelji tvrdili da služi kao paravan CIA-i.

Priznao krivnju

Sutjagin tvrdi da je krivnju priznao isključivo zbog pritiska, a njegova obitelj ističe da ne zna zašto ga šalju u Veliku Britaniju te da on zapravo ne želi napustiti Rusiju.

Također tvrde da je vidio popis za razmjenu na kojemu je bilo i ime Sergeja Skripala, dužnosnika ruske vojne obavještajne agencije (GRU), koji je 2006. osuđen zbog špijunaže za Veliku Britaniju.

Mediji spekuliraju

Ruski dnevnik Kommersant (Biznismen), pozivajući se na izvore bliske službi sigurnosti, objavio je da se na listi nalaze i Aleksandar Zaporoški, osuđen 2003. na 18 godina zatvora zbog špijunaže i izdaje, te Aleksandar Sipachijov koji je, pod optužbom da je agent CIA-e, osuđen 2002. godine.

Pojedini mediji spekuliraju dodatnim imenima s popisa, pa se tako spominju i Platon Obuhov, uhićen 1996. zbog špijunaže za Britaniju, trenutačno zatvoren u umobolnici, te Igor Vijalkov, agent ruskog FSB-a, osuđen 2004. na deset godina zatvora zbog špijuniranja za Estoniju, iako se slučaj povezivao s američkim i britanskim obavještajcima.

BBC prenosi da bi Sutjagin trebao biti zamijenjen za jednog britanskog zatvorenika, no sve upućuje na to da će u razmjenu biti uključeni nedavno ulovljeni ruski agenti iz SAD-a.

Slučajevi petero ruskih agenata uhićenih u Virginiji i Massachusettsu iznenada su, naime, prebačeni na sud u New Yorku gdje je danas protiv svih desetero uhićenih bila podignuta formalna optužnica.

Lažni dokumenti

Jedanaest osoba, podsjećamo, optuženo je da su nezakonito djelovale kao ruski tajni agenti u SAD-u. Koristili su lažne identitete i dokumente, a cilj im je bio ubaciti se u političke i ekonomske krugove te špijunirati za Rusiju. Dvoje je priznalo da su ruski državljani i otkrilo svoja imena, a jedan da je radio za Moskvu. Odvjetnik optužene Anne Chapman izjavio je kako vjeruje da bi se slučaj mogao riješiti u jednom danu i time potaknuo spekulacije da bi optuženici mogli priznati krivnju u zamjenu za najnižu kaznu i deportaciju iz zemlje.

ZAMJENE ŠPIJUNA

- 1962. - KGB-ovac Rudolf Abel oslobođen u zamjenu za Garyja Powersa, pilota čiji je špijunski zrakoplov srušen u Rusiji

- 1969. - Velika Britanija oslobodila je sovjetske agente Petera i Helen Kroger u zamjenu za Geralda Brookea, uhićenog zbog špijuniranja u SSSR-u

- 1981. - Guenter Guillaume, agent istočnonjemačkog Stasija, zamijenjen za zapadne agente

1985. - Američki agenti uhićeni u istočnoj Europi zamijenjeni za vrhunskog poljskog agenta Mariana Zacharskog i troje uhićenih na Zapadu

- 1986. - Sovjetski disident Anatolij Šaranski i tri zapadnjačka agenta zamijenjena za agente KGB-a, supružnike špijune Karla i Hanu Koecher i još dva agenta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:31