POBUNJENICI BI PRIMIRJE

RUSI U UKRAJINU ŠALJU HUMANITARNU POMOĆ? Obama, Merkel i Cameron: 'To je neprihvatljivo'

Pro-Russia separatists stand at their checkpoint near the front line in the northern outskirts of city of Donetsk, on July 22, 2014. Terrified civilians fled as intense clashes yesterday between Ukrainian government troops and pro-Russian rebels left at least four people dead on the outskirts of the insurgent bastion of Donetsk. A military spokesman said yesterday government troops were battling back control of the districts around the airport and had broken through the rebel cordon to reach their comrades inside. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
 BULENT KILIC/AFP

Proruski separatisti rekli su u subotu da su spremni za prekid vatre s kijevskom vladom nakon sve većih uspjeha ukrajinske vojske protiv pobunjeničkih snaga.

"Spremni smo za prekid vatre kako bi se spriječilo širenje humanitarne katastrofe u Donbasu", rekao je Aleksander Zaharčenko, samozvani premijer samoproglašene Donecke narodne republike, u priopćenju govoreći o oblasti istočne Ukrajine gdje se vode borbe.

Upozorio je da se Doneck, važno industrijsko mjesto i centar otpora pobunjenika, suočava s nedostatkom hrane, vode i električne energije, ali i rekao kako su pobunjenici spremni braniti grad od oko milijun stanovnika.

"U slučaju napada na grad broj žrtava će snažno porasti. Nemamo humanitarnih koridora. Nema zaliha lijekova...zalihe hrane se bliže kraju", rekao je.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako su spremni dogovoriti prekid vatre ali pod uvjetom da pobunjenici polože oružje.

Ranije je Kijev rekao kako je spriječio pokušaj Rusije da pošalje vojne snage u Ukrajinu pod krinkom mirovne misije s ciljem da isprovocira veliki vojni sukob, što je Moskva odbacila kao "bajku".

Ukrajina kaže kako postupno steže omču oko pobunjenika koji su potisnuti u svoje utvrde u Donecku i Luhansku na granici.

.



Obama i Merkel: Ruska intervencija u Ukrajini neprihvatljiva

Svaka ruska intervencija u Ukrajini, pa i pod humanitarnom izlikom, "neprihvatljiva" je bez izričita pristanka Kijeva, suglasili su se u subotu američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru.

"Dvoje čelnika se usuglasilo da je svaka ruska intervencija u Ukrajini, pa i pod 'humanitarnom' izlikom, neprihvatljiva bez izričitog i službenog pristanka ukrajinske vlade", priopćila je Bijela kuća.

"Time bi se prekršio međunarodni zakon i nastale bi dodatne posljedice", dodaje američka izvršna vlast misleći pritom na brojne gospodarske sankcije Moskvi koje su već na snazi.

Obama i Merkel su opet uputili poziv Rusiji da pokuša pronaći političko rješenje krize.

Barack Obama je dao sličnu izjavu u ranijem telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Moskva je pak zanijekala da su njezine snage pokušale ući u Ukrajinu, za što ju je Kijev bio optužio

Britanija i SAD protiv ruske humanitarne misije u Ukrajini

Svaka ruska "humanitarna" misija u Ukrajini bila bi "neopravdana i nezakonita", rekli su američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron u telefonskom razgovoru u subotu, prenio je ured britanskog premijera.

"Dvojica čelnika su izrazila veliku zabrinutost zbog informacija da su ruska vojna vozila prešla granicu i ušla u Ukrajinu te da su ruske vojne snage počele vježbe za 'humanitarnu intervenciju'", po priopćenju Cameronova ureda.

"Premijer i predsjednik su posve jasno rekli da bi takva navodna humanitarna misija bila neopravdana i nezakonita", ističe se u priopćenju.

Moskva je pak zanijekala svaki pokušaj upada svojih snaga u Ukrajinu, za što ju optužuje Kijev.

"Teško nam je razumjeti na što Ukrajina smjera. Nije bilo nikakva pokušaja ruskih snaga da uđu" na ukrajinski teritorij, rekao je ruskim novinskim agencijama glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pjeskov.

Usto je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio u subotu američku potporu ruskom prijedlogu humanitarne pomoći namijenjene civilnim žrtavama sukoba na jugoistoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ukrajina bi prihvatila međunarodne humanitarce u Luhansku

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je spreman prihvatiti međunarodnu humanitarnu misiju u Luhansku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine, uz uvjet da bude međunarodna, nenaoružana i da prolazi preko graničnih prijelaza koje kontrolira Kijev.

Porošenko je u telefonskom razgovoru obavijestio njemačku kancelarku Angelu Merkel o razgovoru koji je o tome vodio s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) Peterom Maurerom i s drugim međunarodnim partnerima, ističe ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju.

"Spremni smo prihvatiti humanitarnu pomoć ako ta misija bude međunarodna, bez ikakve vojne pratnje i ako bude prolazila preko graničnih prijelaza koje kontroliraju ukrajinski graničari", ističe Porošenko u tom priopćenju.

Rusija je na izvanrednom sastanku u UN-u u petak predložila da se organizira "humanitarna misija" ili da se uspostave humanitarni koridori kako bi se pomoglo civilnom stanovništvu na istoku Ukrajine.

Kijev i Zapad su odbili tu inicijativu iz straha da ne bude izlika za invaziju.

U Luhansku su mjesne vlasti ocijenile situaciju "kritičnom" budući da u tom separatističkom uporištu već tjedan dana nema struje i vode a telefonske linije su u prekidu. Gorivo i zalihe hrane se brzo troše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:12