POTPUNI ZAOKRET

Rusi promijenili taktiku u zadnjih tjedan dana, Kijev je zbunjen, eksperti otkrili što se događa

Potrebno je još sustava za zaštitu zračnih baza, ali i druge vojne i civilne infrastrukture

Divljački napad na Černjihiv

 Twitter/

Sve više ruskih napada duboko u Ukrajini imaju, čini se, jedan cilj: uništiti sposobnost Kijeva da lansira rakete dugog dometa koje dobiva od zapadnih saveznika, piše Financial Times.

Moskva je proteklog tjedna poslala na desetine raketa prema zapadnoj Ukrajini, ciljajući zračne baze, piste i centre za obuku pilota koji se nalaze tisuću kilometara od prve linije fronte. Ukrajinski dužnosnici objavili su da je samo prošli utorak Ukrajinu pogodilo 28 krstarećih raketa, od kojih su 16 presreli.

Upućeni tvrde da već nekoliko tjedana traje kampanja razaranja ukrajinskih aerodroma i flote bombardera koji se koriste za paljbu britanskih bombi Storm Shadow i francuskih Scalpova. Metoda kojom Ukrajina nastoji izbjeći uništenje je premještanje ključnog oružja i pilota, koji se stalno sele između desetina domaćih zračnih baza i komercijalnih aerodroma.

"Nije čudo što ih pokušavaju eliminirati. Oni im zadaju mnogo glavobolja", komentirao je Juris Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga.

Dugi domet zapadnih raketa igrao je značajnu u ulogu u ukrajinskoj protuofenzivi i skromnim napredovanjima. "Rusija nema druge metode protiv Storm Shadowa i Scalpova osim da pokuša onesposobiti uzletno-sletne staze", smatra Valerij Kondratiuk, bivši šef ukrajinske vojne i kontraobavještajne službe.

Njemačka i SAD oprezni su sa slanjem dugometne artiljerije jer se boje eskalacije sukoba, pogotovo jer se francusko i britansko naoružanje upotrebljavalo za napade na ruski teritorij. Isprva se Ukrajina snalazila sa sovjetskim arsenalom, poput S300 i Bukova, zahvaljujući čemu Rusi nisu zagospodarili nebom. Zbog toga je Rusija ispaljivala rakete iz Rusije i s Krimskog poluotoka.

Sustavi zračne obrane kakve koristi NATO zapadni su saveznici već slali Ukrajini. Oni uključuju američke Patriote, američke i norveške NASAMS-e i njemačke Iris-T-je. Ti sustavi pomažu zaštititi ukrajinsko nebo. Međutim, Ignat napominje da je potrebno još sustava za zaštitu zračnih baza, ali i druge vojne i civilne infrastrukture.

Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, potvrdio je da je Rusija pojačala napade na zračne baze i ponovno pozvao Zapad da pošalje Kijevu "više sustava za zračnu obranu". Ruski napadi događaju se svakodnevno, a Ukrajinci žele novu opremu kako bi dali gorivo svojoj protuofenzivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:24