U SURADNJI S INDIJOM

Rusi predstavili novi 'nevidljivi' lovac pete generacije vrijedan 140 milijuna dolara - Suhoj T-50

Rusija je u razvoj T-50 uložila 10 milijardi dolara, a cijena jednog primjerka bi treba biti oko 140 milijuna dolara
Ilustracija
 Reuters

MOSKVA - Ruska je vojska u utorak po prvi puta predstavila dugo očekivani lovac pete generacije Suhoj T-50 , napravljen u suradnji s Indijom, koji će Rusiju ponovo staviti uz sam bok sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Kinom.

Prezentacija novog lovca održana je na otvaranju međunarodnog aeronautičkog sajma MAKS koji se održava u predgrađu Moskve.

Zrakoplov je prvi testni let obavio još krajem siječnja prošle godine, no unatoč današnjem predstavljanju na tržište će tek izaći krajem 2016. godine. Indija je iskazala svoju zainteresiranost za 200 primjeraka najmodernijeg ruskog lovca dok će Rusija svojoj vojsci priuštiti najmanje 150.

Prototip tijekom testiranja (foto: wikipedija)

- T-50 će pružiti snažan oslonac ne samo ruskom zrakoplovstvu nego i indijskom. Ruska suradnja s Indijom na ovome projektu pomoći će promociji lovca pete generacije i na stranim tržištima - rekao je Mihail Pogosjan, predsjednik ruske korporacije za proizvodnju aviotehnike ( Obyedinyonnaya Aviastroitelnaya Korporatsiya , OAK).

Pogosjan je objasnio kako je u planu izgradnja i do 1000 primjeraka novog T-50 dok državna televizija javlja kako se Rusija nada da će novim lovcem u sljedećih nekoliko godina kontrolirati do trećine tržišta.

Novi Suhoj T-50 postat će zamjena za trenutačne lovce MiG-29 i Su-27 , a zahvaljujući svojoj nevidljivosti za radar postaje direktan konkurent američkom 'nevidljivom' lovcu, F-22 Raptoru koji se u fazi prototipa pojavio prije gotovo dva desetljeća.

Prema državnoj televiziji, Rusija je u razvoj T-50 uložila 10 milijardi dolara, a cijena jednog primjerka bi treba biti oko 140 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:50