‘USKORO VRAĆAMO‘

Rusi opet zaustavili dotok plina u Njemačku. Tvrde da obnavljaju zalihe, ali iza kulisa kola druga priča

Najnovija promjena dogodila se usred optužbi da Kremlj ograničava opskrbu kako bi izvršio pritisak na Njemačku i Europsku uniju

Ilustracija

 Alexander Nemenov

Protok plina kroz plinovod Yamal-Europa prema Njemačkoj ponovno je stao i teče u suprotnom smjeru natrag prema Rusiji, piše Reuters.

Zaokret u plinskome toku kroz jedan od tri glavna plinovoda kojim se ruski plin prenosi u zapadnu Europu događa se drugi put u nekoliko dana.

Najnovija promjena dogodila se usred optužbi nekih regionalnih političara da Kremlj ograničava opskrbu kako bi izvršio pritisak na Njemačku i Europsku uniju da odobre plinovod Sjeverni tok 2 - koji je trenutno u postupku izdavanja dozvola u Njemačkoj.

Rusija je to demantirala i obećala proširenje na zapad od 8. studenoga, nakon što se njezine zalihe popune. Dotok plina u Njemačku zaustavljen je prošle subote, a nastavljen je tek u četvrtak.

Glasnogovornik poljske plinske tvrtke PGNiG rekao je da Poljska dobiva plin iz oba smjera. "S naše točke gledišta sve je u redu. Ugovor s Gazpromom se izvršava", rekao je glasnogovornik.

Rusija je rekla da se trenutno usredotočuje na obnavljanje domaćih zaliha plina prije nego što ga pusti u Europu. Rusi bi taj proces nadopunjavanja trebali završiti do 8. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:36