‘BOLJE NEGO NIŠTA‘

Rusi im u samo par sekundi pretvore helikopter u plamteću kuglu: ‘Pa to su teretnjaci iz SSSR-a!‘

Sve što imamo su vješti piloti koji voze stare helikoptere, žali se Juri, mlađi pilot koji leti s iskusnijim kopilotom

Ukrajinski vojnici u helikopteru Mi-8

 Ihor Tkachov/Afp

Nema pilota u Brigadi Sikorski koji nije izgubio prijatelja: ukrajinski piloti pogibaju od ruskih raketa, ali i od običnih ručnih bacača, koji u samo nekoliko sekundi pretvore njihov helikopter u plamteću kuglu. Problem je što lete u prastarim teretnim helikopterima iz sovjetske ere, koji niti su oklopljeni, niti imaju uređaje za ciljanje, jer su naknadno na njih nadogradili rakete.

Bili u zraku ili ne, ukrajinski avioni i piloti prioritetni su cilj ruskih projektila, javlja CNN, čiji su novinari posjetili tajnu bazu Brigade Sikorski u istočnoj Ukrajini. S obzirom na ogromnu rusku prednost u zračnim snagama, zapanjujuće je da im Ukrajina još može predstavljati prijetnju, ocjenjuje CNN. Predsjednik Volodimir Zelenski molio je NATO i druge saveznike da im pošalju avione, ali odgovora nema.

Sergij i Henadi su kao piloti UN-a stekli neprocjenjivo iskustvo jer su godinama letjeli kao pripadnici mirovnih misija u Liberiji, Sijera Leoneu, Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo. Sergij zapovijeda s dva Mi-8, od kojih svaki ima oko tri borbena leta dnevno. Oba helikoptera proizvedena su još u Sovjetskom Savezu. Jedan se bio zapleo u krošnju i pritom mu je tri od pet krila oštećeno, zbog čega je bio prisiljen sletjeti. Brzo su ga zakrpali, koristeći se starim dijelovima. Ukrajinci su navikli snalaziti se, više oružja zaplijene od ruske vojske nego što dobiju od saveznika, tvrdi CNN.

image

Mi-8 helikopter u istočnoj Ukrajini

Ihor Tkachov/Afp

Velika Britanija ponudila im je nekoliko starih zrakoplova Sea King koji su izbačeni iz upotrebe. Portugal im je u međuvremenu dao šest Ka-32A11VS ruske proizvodnje, od kojih nijedan nije sposoban za let. Očekuju da će ih Ukrajinci sami popraviti.

Ukrajinski pilot Sergij za CNN ističe da trebaju novije helikoptere. "Bilo bi dobro da dobijemo neke nove vrste helikoptera, uključujući i Apache. Vrlo brzo bismo ih naučili koristiti", uvjerava Sergij, pilot s 22 godine iskustva. On ističe da Ukrajina treba nove jurišne helikoptere i avione s raketama većeg dometa kako bi mogli gađati rusku protuzračnu obranu i zrakoplove.

image

Pogled iz Mi-8 helikoptera

Ihor Tkachov/Afp

Sve što imamo su vješti piloti koji voze stare helikoptere, žali se Juri, mlađi pilot koji leti s iskusnijim kopilotom. U godinu dana imao je više od 100 borbenih misija. "Kad bismo imali nove letjelice, bili bismo bolja podrška pješaštvu, a i mi bismo imali manje žrtava jer zapadni helikopteri imaju bolje sustave zaštite", apelira Juri.

Sovjetski helikopteri Mi-8 zamišljeni su šezdesetih kao transportni helikopteri, ali Ukrajinci ih sada opremaju raketama. Za razliku od modernih, pa čak i sovjetskih jurišnih helikoptera, nemaju oklop koji štiti pilote. Niti imaju sofisticirane sustave ciljanja.

Sergij je zadovoljan što je u jednom naletu protiv ruskih trupa koje su se spremale za napad u blizini Bahmuta pogodio cilj. No, da je pogodio, uspio je saznati tek 24 sata nakon toga, kad su stigle informacije prikupljene dronovima. On sam to nije mogao vidjeti jer je odmah nakon ispaljivanja helikopter spustio ispod visine drveća kako ga Rusi ne bi otkrili i uništili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:04