PLIN IZ ŠKRILJCA

RUMUNJI IZGUBILI BITKU S CHEVRONOM Intervencijom policije rastjerani prosvjednici

Stanovnici Pungestija protive se eksploataciji plina iz škriljca hidrauličkom metodom razbijanja, što je način na koji se radi u SAD-u, jer ta metoda može izazvati potrese te zagaditi podzemne vode

Stanovnici rumunjskog mjesta Pungesti, na sjeveroistoku zemlje, koji su gotovo dva mjeseca čuvali zemljište kako bi spriječili američki Chevron da pokrene istraživanja eksploatacije plina iz škriljca, intervencijom stotina policajaca potjerani su s mjesta prosvjeda .

"Policija je stigla oko tri sata ujutro, udarali su nas i vukli", kazala je jedna stanovnica, opisujući kako su ih potjerali i blokirali cestu tako da ni školski autobus nije mogao proći. Ni novinari nisu mogli prići mjestu događaja, a glasnogovornica policije je komentirala da je prilaz tom mjestu privremeno ograničen jer se radi o "osjetljivom području". Negirala je da je policija upotrijebila silu, ali je potvrdila da je došlo do naguravanja kada su mještani pokušali blokirati cestu. Zbog kršenja javnog reda privedeno je sedam osoba.

Desetine ljudi naizmjenično su čuvali stražu na privatnoj parceli koja pripada jednom od njih, a sve ne bi li spriječili pristup strojevima Chevrona do mjesta gdje kompanija planira iskopati prvo crpilište. Stanovnici Pungestija protive se eksploataciji plina iz škriljca hidrauličkom metodom razbijanja, što je način na koji se radi u Sjedinjenim Američkim Državama, a zabranjen je u nekim europskim zemljama.

Udruge za očuvanje okoliša upozoravaju da ta metoda može izazvati potrese te zagaditi podzemne vode. Chevron je objavio da danas nastavlja svoje aktivnosti, koje je stopirao zbog prosvjeda koji su trajali od sredine listopada. Tvrde da istraživana tla rade konvencionalnim metodama, te da im je prioritet sigurnost i briga za okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53