KIM GA ČEKA

RODMAN PREUZIMA SELEKCIJU SJEVERNE KOREJE 'Nadam se da košarka može zbližiti zemlje'

Denis Rodman, član slavne generacije Chicago Bullsa, ponovno je posjetio Sjevernu Koreju, i svojeg novog prijatelja, diktatora Kim Jong-Una. Rodman je komunističku Koreju posjetio u veljači, i tada se sprijatelji s Kimom, kojega je u kasnijim intervjuima opisivao kao simpatičnog, a i poprilično poročnog tipa, koji voli viski, cigare i različite delicije.

Sjeverna Koreja je jedna od najsiromašnijih država na svijetu u kojoj gladuje oko dva milijuna stanovnika, a blizu 250.000 zatvorenika podvrgnuto je torturi u tamošnjim logorima.

Unatoč tome, Rodman će 8. siječnja iduće godine prisustvovati košarkaškom turniru u sklopu proslave Kim Jong-Unovog rođendana, a postoje naznake kako bi mogao dobiti posao izbornika tamošnje reprezentacije.

"Znam da Kim čeka da se vratim u Sjevernu Koreju. Nadam se da ćemo razgovarati o stvarima koje bi mogle da pomognu cijelom svijetu", izjavio je Rodman i dodao kako se ne plaši za vlastitu sigurnost. Kim je nedavno naredio likvidaciju svojeg tetka i nekadašnjeg mentora Jang Song-Teka, što analitičari opisuju kao posljedicu borbe za prevlast u sjevernokorejskom vrhu.

"Nadam se da košarka može zbližiti zemlje, sport je veoma važan za ljude širom svijeta. Nadam se da će moj posjet ohrabriti i predsednika SAD Baracka Obamu da proba razgovarati s njima", najavio je Rodman svoju sportsko-diplomatsku misiju, na koju američka vlada ne gleda s oduševljenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:22