ČUDO U GAZI

Rodila uz pomoć sperme prošvercane iz zatvora

 Mahmud Hams / AFP

Hana al-Za'anin, supruga Palestinca Tamera zatočenog u izrelskom zatvoru, rodila je u petak dječaka začetog od sperme koja je prokrijumčarena iz zatvora do pojasa Gaze. Nije otkrila na koji je način sperma došla od zatvora do medicinskog laboratorija u Gazi, osim da je transport trajao oko šest sati.

Na ovakav način oplodnje odlučila se nakon što su joj izraelske vlasti još 2006. godine zabranile da posjećuje supruga u zatvoru, zbog "sigurnosnih razloga". Iz istih neodređenih razloga Izrael zabranjuje ulazak većini od 1,8 milijuna ljudi iz Gaze, držeći to područje napučeno Palestincima u blokadi.

Novopečeni otac zatočen je prilikom upada izraelske vojske u grad Beit Hanoun na sjeveru Gaze i osuđen na 12 godina zatvora jer je pripadao militantnoj skupini Islamski džihad.

Oko 750.000 Palestinaca Izrael je uhitio od 1976. godine, a mnogi služe dugogodišnje zatvorske kazne. Zbog zatvorske politike izraelskih vlasti koje često zabranjuju posjete zatvorenicima, sve više Palestinki pokušava začeti umjetnom oplodnjom uz prokrijumčarenu spermu svojih utamničenih supruga. U prošloj godini tako zatrudnilo šest Palestinki, a takvu praksu podržavaju i muslimanski svećenici. Dijete Hane al-Za'anin prvo je rođeno na takav način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:30