PROCURILI DOKUMENTI

REŽIM KIM JONG-UNA PRED KOLAPSOM Kinezi ga zajedno s vrhuškom namjeravaju uhititi

 AFP

PEKING - Kina je jedna od rijetkih država koju Sjeverna Koreja ima za saveznicu, ali čini se da su u Pekingu uvjereni da vladavina mlađahnog i krajnje ekscentričnog i nepredvidivog Kim Jong-una jednom od najizoliranijih država svijeta neće još dugo potrajati.

Prema tajnim dokumentima koji su upravo procurili u javnost i objavljeni su u japanskim medijima, kineska je vojska počela pripremati planove za slučaj potpunog urušavanja Kimova režima.

Scenarij bi išao otprilike ovako: kineski bi vojnici nakon kolapsa režima uhitili kompletno sjevernokorejsko vodstvo, a za slučaj izbijanja građanskih nemira s kineske bi strane granice sagradili prihvatne centre zbog mogućeg izbjegličkog vala.

Vodstvo bi bilo uhićeno kako bi mu se 'pružila zaštita', ali prvenstveno kako bi se osujetila bilo čija zapovjedna uloga u oružanim snagama Sjeverne Koreje jer Kini je u najmanjem interesu imati oružani sukob na vlastitoj granici, a ona se, u slučaju Sjeverne Koreje, proteže na više od 1.400 kilometara.

U izvješću koje su sastavili, kineski generali zahtijevaju pojačan nadzor te granice. U Pekingu vjeruju da bi 'strani elementi' mogli potaknuti urušavanje režima.

'Ovo je samo još jedan argument u korist pregovora svih država koje imaju bilo kakav utjecaj na zbivanja u sjeveroistočnoj Aziji', kaže za Telegraph Jun Okumura s japanskog Instituta za globalna pitanja. 'Iz iskustava s urušavanjem nekih drugih diktatura, kao što su SSSR ili Gadafijeva Libija, možemo zaključiti da što je režim totalitarniji to je njegov pad teži, ali i brži', dodao je Okumura, koji je uvjeren da i Amerikanci i Južnokorejci imaju planove za slučaj Kimova pada.

Ovaj japanski geopolitički ekspert napominje i da je trenutak kada su kineski tajni dokumenti procurili u javnost jako značajan. To se, prema njemu, sasvim sigurno nije dogodilo bez amena nekoga u Pekingu. On navodi da je sličan dokument procurio i prije 20-ak godina, kada se činilo da je režim pokojnog Kim Jong-ila na rubu urušavanja.

Prije nekoliko dana Peking je javno iznio pomno sročeno upozorenje Pjongjangu zbog mogućeg četvrtog nuklearnog pokusa o kojemu se proteklih tjedana naširoko špekulira. U upozorenju se navodi da Kina nipošto nema namjeru dozvolito da joj pred kućnim vratima zavlada kaos ili ratno stanje.

Također, Kina je u prva tri mjeseca ove godine potpuno blokirala izvoz naftnih derivata u Sjevernu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:32