NAPADALI I HILLARY

REPUBLIKANSKA UTRKA ZA PREDSJEDNIKA SAD-A SPALA NA DVA IMENA? Trump i Cruz skinuli rukavice u natjecanju za stranačku nominaciju

 Reuters

Donald Trump i Ted Cruz, republikanci s najviše izgleda da dobiju stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2016., prekršili su, kako se činilo prešutni dogovor o međusobnom nenapadanju u tv-sučeljavanju u četvrtak u kojemu je, prema anketi pobijedio Trump osporavajući Cruzu podobnost da se natječe jer je rođen u Kanadi, a ne u SAD-u.

Teksaški senator Cruz, rođen u Kanadi od američke majke i kubanskog oca, odgovorio je da je kvalificiran za utrku prema ustavu jer djeca Amerikanaca rođena u inozemstvu automatski se smatraju državljanima Sjedinjenih Država, piše agencija dpa.

Na napade je odgovorio humorom podsjetivši njujorškog milijardera Trumpa da je prije nekoliko mjeseci sam rekao da je Cruz kvalificiran, a sada je promijenio mišljenje.

"Međutim, od rujna se ustav nije promijenio", ustvrdio je Cruz i zatim poentirao "Ali promijenile su se brojke u anketama", rekao je te objasnio "Priznajem da je Donald zapanjen što mu popularnost pada u saveznoj državi Iowi. No činjenice i zakon ovdje su kristalno jasni".

Cruz (45) je sve popularniji u Iowi koja će prva, već 1. veljače, glasati u nizu unutarstranačkih natjecanja republikanaca da dobiju nominaciju za utrku u Bijelu kuću. Propitivanje podobnosti rođenja nije nova strategija 69-godišnjeg Trumpa koji je svojedobno tvrdio da predsjednik Barack Obama nije rođeni Amerikanac.

Sve do četvrtka navečer Trump i Cruz bili su međusobno uglađeni ciljajući obojica na potporu konzervativnog pokreta Čajanke i nisu ga htjeli razljutiti, podsjeća Reuters.

Sedam republikanaca sudjelovalo je u televizijskoj debati kanala Fox Business u North Charlestonu u Južnoj Carolini u udarnom terminu, a nekoliko drugih sučelilo se u manje gledanom terminu niti tri tjedna do ključne 1. veljače u Iowi.

Ankete su pokazale da Trumpa nitko nije izbacio iz sedla. Prema anketi Googlea, Trump je pobjednik debate s 37,3 posto, a slijede ga Cruz s 26,6 i Marco Rubio, senator s Floride, s 12,1 posto.

Drugi kandidati, bivši guverner Floride Jeb Bush koji se nastojao prikazati kao glas razum protiv Trumpa, te guverner New Jerseya Chris Christie i guverner Ohija John Kasich, u debati su ostali u sjeni dvojca Trump-Cruz, piše Reuters.

Unatoč međusobnim napadima, svi su republikanci ujedinjeni u frontu protiv zajedničkog neprijatelja, aktualnog predsjednika Baracka Obame i najizglednije kandidatkinje demokrata za utrku u Bijelu kuću Hillary Rodham Clitnon.

" Hillary Clinton bila bi katastrofa za nacionalnu sigurnost", poručio je Bush, prenosi dpa.

Analitičari čije ocjene prenosi Reuters slažu se da se utrka sve više svodi na dvojicu, Trmpa i Cruza, a u nekih to budi zabrinutost. Thomas Donohue, direktor Američke trgovačke komore, možda najutjecajnije skupine za poslovno lobiranje u Americi, glasno je izrazio zabrinutost. Republikansku utrku nazvao je "prokleto ozbiljnom i pomalo zastrašujućom".

I Trump i Cruz pozivaju na prekid zakonitog i nezakonitog useljavanja, a Trump i na privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD.

Ne imenujući ih izrijekom Donahue je rekao da "neki vrlo glasni glasovi govore da Ameriku treba ograditi od talenta i trgovine i napadaju cijele skupine ljudi, ali na temelju njihova ponašanja već zbog njihove narodnosti ili vjere. To je moralno pogrešno i politički glupo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30