POTRESU U VRHU VLASTI

REPORTER JUTARNJEG U SARAJEVU 'Uhićeni predsjednik Federacije BiH Budimir sređivao je pomilovanja za 40 tisuća maraka!'

Živko Budimir navodno je bio i ključan za prebacivanje Branimira Glavaša iz zatvora u Zenici u zatvor u Mostaru
 AFP

U sarajevski ured Živka Budimira , predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, danas nešto prije 12 sati ušli su državni tužitelj BiH i visoki dužnosnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA, što je kratica od engleskog naziva State Investigation and Protection Agency) kako bi ga obavijestili da je pod istragom.

Ubrzo je u njegova dva ureda, sarajevskom i mostarskom, počela potraga za dokazima je li Budimir, kako se sumnja, primao mito za davanje pomilovanja zatvorenicima. Kao predsjednik Federacije BiH, Budimir je imao ovlasti pomilovati osuđenike, a činio je to, kako se sumnja, i kad su u pitanju bili osuđenici za teška kaznena djela poput dilanja droge. Takva pomilovanja, sumnjaju istražitelji, Budimir je naplaćivao.

Na službenim stranicama SIPA-e o širokoj policijskoj akciji objavljeno je priopćenje da su u tijeku tri akcije kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda te da su u pitanju kaznena djela korupcije, prekoračenja službenih ovlasti i prometa droga.

U sklopu široke policijske akcije, javljaju mediji u BiH, obavljen je i pretres prostorija privatne tvrtke Bernina iz Širokog Brijega, čiji je vlasnik tamošnji tajkun Blago Hrkač. Njegov je sin jedan od onih koje je pomilovao Živko Budimir, a koji je u zatvoru bio zbog prometne nesreće.

Kasnije je objavljeno kako je osim Budimira uhapšeno još 18 osoba među kojima su i Petar Barišić, Budimirov savjetnik za pitanja branitelja, Hidajet Halilović, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde te Saud Kulosman, predsjednik Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je za Ivana Jurčevića, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH navedeno da je u bijegu.

- Govori se da je tarifa za pomilovanje iznosila 40.000 maraka - kaže Nermin Bise, novinar mostarskog portala Tačno.net. - Mostarom kolaju glasine da bi uhićenja krupnih riba moglo biti još. No, ostane li sve samo na hapšenju Budimira, onda to otvara sumnju u moguće političke motive i navodi na zaključak da su istražnim tijelima ovladali Dodikov SNSD, dva HDZ-a, Čovićev i Ljubićev, te SDP na čelu s Lagumdžijom.

Glavni urednik Slobodne Bosne, Senad Avdić, kaže da cijelu priču oko privođenja i uhićenja Budimira treba gledati u političkom, a ne samo u kriminalnom kontekstu.

- Nije li indikativno to što je na izvanrednoj sjednici vlade Federacije, koja se danas u 11 sati održavala u Mostaru, prije prelaska na dnevni red njen predsjednik Nermin Nikšić najavio da će tijekom dana u Sarajevu biti uhićen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. A onda 55 minuta kasnije u Budimirov kabinet ulazi tužitelj Oleg Čavka u pratnji inspektora SIPA-e Slađana Čerkeza, a već u 12 sati počinje pretres Budimirova ureda u Mostaru - kaže Avdić za Jutarnji list.

Sarajevski politički analitičar Senad Pećanin smatra da u Bosni i Hercegovini ima i krupnijih riba od Živka Budimira.

- Prije svega mislim na Milorada Dodika, Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžiju. Protiv njih je, u suradnji s Tužiteljstvom BiH, SIPA povela ozbiljnu istragu kakve se ne bi postidio ni FBI. Skupili su značajne dokaze, a onda je sve spušteno na nižu razinu tužiteljstava u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu. Možete zamisliti kako će Tužiteljstvo Republike Srpske istraživati Dodika.

Živko Budimir (52) rođen je u Viru kraj Posušja. Bio je zrakoplovni časnik JNA, ali je zbog neslaganja s politikom jugovojske napustio njene redove. U Domovinski rat bio je uključen u Slavoniji, a potom u Orašju u BiH. Zanimljivo je da je Budimir prijatelj sa saborskim zastupnikom HDSSB-a Dinkom Burićem koji ga je više puta posjetio u njegovu domu u Belišću.

Upućeni tvrde da je upravo Budimir imao ključnu ulogu u omogućavanju Branimiru Glavašu da se iz zatvora u Zenici, gdje je počeo služiti kaznu za osječke ratne zločine, prebaci u Mostar.

Lijanović: Nas nitko nije pretraživao

Istodobno s pretresom ureda predsjednika F BiH, u Širokom Brijegu policija je pretresla nekoliko tvrtki koje se dovode u vezu s obitelji Lijanović, odnosno s obitelji zamjenika premijera F BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u F BiH te aferom u Razvojnoj banci F BiH. Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik tvrtke Lijanović, odbacio je navode da su policajci upali u tvrtku na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu.

- Još nisu došli - rekao je uz osmijeh Ivanković Lijanović, a njegov brat Jerko Ivanković Lijanović negirao je da je pretresena bilo koja tvrtka u njegovu vlasništvu.

“Želim obavijestiti javnost da informacije kojima posljednjih sati raspolažu, o pretresu mog ureda u zgradi vlade F BiH kao dopremijera F BiH i privatnog posjeda obitelji Lijanović na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, nisu točne. Radi se o rutinskom pretresu službenih prostorija predsjednika F BiH. Ni informacije o pretresu tvrtke Lijanović nisu istinite jer se radi o pretresu neke druge kompanije”, navodi se u priopćenju Jerka Ivankovića Lijanovića. ( M. Čubro)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:27