ZAMRZAVANJE

REPORTER JUTARNJEG IZ BRUXELLESA EU sutra donosi odluku o sankcijama protiv Rusije

European Commission President Jose Manuel Barroso delivers a speech on Europe at the Konrad Adenauer Foundation, in Berlin on November 9, 2011. The speech is an annual recurrent comment on idea and condition of Europe. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

Ministri vanjskih poslova EU sutra će u Bruxellesu razgovarati o sankcijama protiv Rusije kao odgovor na aneksiju Krima i nelegalan referendum u tom dijelu Ukrajine.

Dok mediji javljaju da ruski tajkuni i poduzeća ubrzano povlače svoj novac iz europskih banaka zbog straha od sankcija, Rusija i dalje računa na prijatelje unutar EU koji bi mogli spriječiti postizanje dogovora sankcijama. S druge strane, EU je pred velikim pritiskom jer, nakon svih prijetnji da će Rusija platiti cijenu zbog svojeg ponašanja, sada ne mogu relativizirati problem. Sankcije se dogovaraju i s Washingtonom, ali i državama koje nisu u EU, poput Švicarske, Turske i Japana, gdje ruski tajkuni i poduzeća također imaju svoje bankovne račune. Osim toga, ubrzano se radi na pronalasku alternativnih pravaca opskrbe plinom kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji. O tome će se razgovarati i na summitu EU krajem tjedna u Bruxellesu.

Ugrožavanje integriteta

Sankcije će se uvesti protiv osoba koje su odgovorne za ugrožavanje ili prijetnju teritorijalnim integritetu i suverenitetu Ukrajine, a očekuje se da se, barem na početku, najviše fokusiraju na predstavnike obavještajnog, sigurnosnog i vojnog aparata Rusije.

Diplomati u EU priznaju da neće biti lako postići konsenzus država članica jer neke imaju interesa sačuvati normalne kontakte na najvišoj razini s Rusijom. Posebno problematično moglo bi biti provesti ideju da među osobama pogođenim sankcijama EU budu i poslovni ljudi bliski Putinovu režimu, poput generalnih direktora energetskih divova Gazproma i Rosnefa. Ta poduzeća već imaju brojne investicije i u EU, a mnogi, uključujući i Hrvatsku, vide ih kao potencijalne investitore.

Ministri na popisu

Popis o kojem se konzultiraju države članice EU je tajan, ali mediji, pozivajući se na poznavatelje prilika, pišu da će najvjerojatnije na početku na udaru biti oni koji su izravno organizirali aktivnosti ruskih trupa na Krimu. Euobserver piše da bi na listi trebali biti ministar obrane Sergej Šojgu, šef Putinova kabineta Sergej Ivanov, šef obavještajne službe Aleksandr Bortnikov, zapovjednik Ruske flote na Krimu Aleksandr Vikto i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:06