LOPOVSKI POTHVAT

REKONSTRUKCIJA PLJAČKE STOLJEĆA Pala gotovo kompletna 'banda penzionera', samo je još jedan u bijegu, ali taj drži pola plijena!

 REUTERS

Nakon uskrsnih blagdana prošle godine, 7. travnja, žice svjetskih agencija zabrujale su o najvećoj pljački stoljeća u trezoru londonskoga Hatton Gardena. Iz trezora, koji su koristili uglavnom draguljari, odneseno je blago vrijedno gotovo 19 milijuna eura. Pljačkaši, koji su poslije zbog dobi nazvani “umirovljeničkom bandom”, proveli su u trezorima puna četiri dana, između ostalog i zato što zaštitari nisu do kraja provjerili alarm koji se oglasio u petak 3. travnja u 1 sat. Naime, zaštitari su kasnije izjavili da “nisu toliko plaćeni da ulaze u trezor”.

Izvana im je sve bilo u redu. Zato su kriminalci neometano obrađivali sefove puna četiri dana, prije nego što su u utorak 7. travnja zaposlenici otkrili krađu. Sada, nešto manje od godine dana nakon velebne pljačke, osuđena su još trojica sudionika: Carl Wood (58), William Lincoln (60) te Hugh Doyle (48). Već su prije sudjelovanje u pljački priznali i “penzići” John Kenny Collins (75), Daniel Johns (60) i Terry Perkins (67). Organizator pljačke je Brian Reader (76). Policija još traga za izvjesnim Basilom koji je sudjelovao u pljački. Dosad je policija pronašla oko pola ukradenog blaga. Banditi su opustošili čak 73 sefa u vlasništvu 40 osoba. Dosad je identificirano 39 vlasnika, a jedan se ni do danas nije javio.

Kako su ‘penzići’ pljačkali trezor

U vrijeme novogodišnjih praznika 2015. u pubu Castle u sjevernom Londonu našli su se John Kenny Collins, Daniel Johns, Terry Perkins i Brian Reader. Pokrenuli su realizaciju plana koji su razrađivali godinama: cijelu veljaču ispitivali su načine ulaska u trezor, a u ožujku pojačali nadzor. Neki draguljari, poput Lionela Wiffena, osjećali su da ih se prati. No, Wiffen je smatrao da je paranoičan. Zaposlenica tvrtke Katya Lewis je 31. ožujka pozvala lift. Kada su se vrata otvorila, ugledala je čovjeka u radničkom kombinezonu i s alatom za bušenje koji joj se ispričao zato što ne može ući u lift. Bio je to, prepoznat će ga poslije, Terry Perkins.ƒ

2. travnja, četvrtak

18.00 - Zaštitar Kelvin Stockwell spustio se u podrum i zaključao trezor te uključio alarm. Počinjali su uskrsni blagdani i on će se na posao vratiti tek u utorak 7. travnja.

18.31 - Jedan od lidera bande, Reader, vozi se podzemnom, koja umirovljenicima u to vrijeme omogućava besplatan prijevoz, i izlazi na stanici Waterloo East.

19.02 - Reader sjeda u autobus broj 55 do St. John Streeta, nedaleko od trezora. Stavlja žutu kacigu i oblači radni kombinezon.

20.20 - Collins i Wood dolaze odjeveni u radničke kombinezone. Basil, s torbom za alat, ulazi u Garden na glavni ulaz.

21.21 - Draguljar Lionel Wiffen zatvara ured. Kao i svaki dan, koristio je sporedni “vatrogasni” prolaz. Odlazi kući.

21.22 - Basil čeka da Wiffen ode, a onda kreće “njegovim stopama” te kompanjonima otvara izlaz za slučaj opasnosti.

21.30 - Banditi imaju zadatak do ponoći onesposobiti zaštitne pregrade, kamere i alarme. Lift isključuju i stavljaju natpis “Izvan pogona”. Kroz šaht se spuštaju u podrum.

3. travnja, petak

00.18 - Ne ide sve prema planu. Oglašava se alarm.

00.20 - Zaštitari sumnjaju da bi alarm mogli aktivirati čak i kukci, što se već događalo.

1.15 - Zaštitar Stockwell javlja šefu kako mu se čini da je riječ o lažnoj uzbuni.

1.16 - Nakon odlaska zaštitara pljačkaši buše tri rupe na trezorskim vratima. Dolaze još četvorica članova bande.

7.51 - Pljačkaši odlaze preko vatrogasnih ljestava.

11.18 - Lopovi dolaze kući. Reader opet koristi javni prijevoz i umirovljeničku povlasticu besplatne vožnje.

4. TRAVNJA, subota

8.36 - Rođendan je Terryja Perkinsa, ali pljačkaši ne slave. S hidrauličkom pumpom vraćaju se u Hatton Garden.

16.00 - Lionel Wiffen sa suprugom dolazi u ured. Ugleda otvoren izlaz u slučaju opasnosti te se začudi. Spusti se u podrum, ali su vrata zablokirana. Odlazi u 20.00 sati.

21.17 - Collins dolazi do Hatton Gardena i provjerava situaciju.

22.04 - Nakon povratka pljačkaši primjećuju da su vrata za slučaj opasnosti zatvorena. Perkins tvrdi da mu treba najmanje pola sata da otvori prolaz. Basil zato ulazi na glavni ulaz i iznutra otvara stražnja vrata. Unose hidrauličku pumpu. Perkins i Johns javljaju da su ušli u trezor.

5. TRAVNJA, nedjelja

5.44 - Johns i Perkins iznose pumpu, ali i vreće s plijenom. Perkins, koji boluje od dijabetesa, umoran je i nije mu dobro. Tijekom pljačke davao si je injekcije inzulina.

6.44 - Basil opet izlazi na glavni ulaz i četvorica pljačkaša napuštaju trezor.

7.30 - Wiffen se vraća u ured. Izlaz za nuždu je ponovno otvoren, što ga uznemirava. Provjerava podrum, ali čini mu se da je sve u redu.

6. TRAVNJA, ponedjeljak Pljačkaši cijeli dan prebrojavaju ulov i dijele plijen.

7. TRAVNJA, utorak

8.00 - Zaštitar koji je stigao na posao otkriva pljačku i poziva policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33