LOŠI REZULTATI I PAD BDP-A

Recesija pogodila Italiju i Nizozemsku

Dvije zemlje eurozone, Italija i Nizozemska, pale su u drugu recesiju jer su u posljednja dva kvartala imale pad bruto društvenog proizvoda.

U zadnja tri mjeseca 2011. obje su zemlje zabilježile pad ekonomske aktivnosti od 0,7 posto. Europska dužnička kriza u recesiju je još prije gurnula i Grčku, Portugal te Belgiju.

Svih 17 zemalja eurozone u prosjeku je palo 0,3 posto u posljednjem kvartalu. To je ipak manje nego što su očekivali ekonomisti koje je anketirao Bloomberg, a predviđali su minus od 0,4 posto. Glavni razlozi su nešto manji pad u Njemačkoj i čak blagi rast u Francuskoj.

Nijemci uzeli pauzu

- Moglo je biti i gore. Dužnička kriza zaustavila je oporavak. Posljednje poboljšanje glavnih pokazatelja sugerira da postoje dobre šanse da eurozona u prvom kvartalu ne potone dublje - izjavio je za Bloomberg Martin van Vliet, ekonomist ING Group u Amsterdamu.

Blagi pad od 0,2 posto u zadnjem je kvartalu zadesio i Njemačku koja je lani najbrže rasla, čak tri posto. Ekonomisti ipak vjeruju da će ta zemlja uspjeti izbjeći recesiju.

- Njemačka je ekonomija samo uzela ‘pauzu rasta’ i nije izgledna nova recesija.

Naravno, brz oporavak ne dolazi automatski, a velika nepoznanica za Njemačku i dalje ostaje dužnička kriza - rekao je Carsten Brzeski, viši ekonomist ING Groupe u Bruxellessu.

Christian Schulz, ekonomist u Berenberg Bank , upozorava da su akcije ECB-a i vlada ipak vratile povjerenje te da postoji nada da će izlaz iz teškoća biti brz.

Pozitivno iznenađenje

Najveće pozitivno iznenađenje donijela je Francuska rastom od 0,2 posto u zadnjem kvartalu, i to zahvaljujući izvozu i ulaganjima.

No, analitičari baš i nisu sigurni koliko će to potrajati, osobito u kontekstu smanjenoga povjerenja nakon što je zemlja u siječnju izgubila najvišu ocjenu rejtinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:11