BRUTALAN ZAVRŠETAK

‘Realno, ovo je kraj Wagnera‘

Veliko je pitanje može li Wagner nastaviti svoju ulogu u bilo kakvom održivom obliku u afričkim državama
 Handout/Afp

Nakon što je Jevgenij Prigožin prije dva mjeseca pokrenuo ‘marš na Moskvu‘, mnogi su predviđali da će se ruski predsjednik zbog toga osvetiti.

- Putin je najveći apostol osvete, rekao je tada šef CIA-e William Burns.

Dok se nakon jučerašnje smrti Prigožina u zrakoplovnoj nesreći čekaju novi detalji o tome što se točno dogodilo, jasno je da je Wagner, plaćenička organizacija koju je on izgradio, rastavljena na četiri dijela, a zatim i dramatično obezglavljena.

S ulogom Wagnera u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, koja je već bila znatno smanjena nakon marša na Moskvu, činilo se na trenutak da Prigožin pokušava vratiti dio svog utjecaja kojeg je stekao operacijom u Africi.

Prigožin je dao izjavu kojom je podržao puč u Nigeru, što su neki analitičari smatrali podsjetnikom na to da je Wagner nekoć služio ciljevima Kremlja. Ranije ovog tjedna Prigožin je objavio video snimku iz Afrike, što je dovelo do nagađanja da je možda pronašao novu ulogu i da mu je oprošteno. U tom je video objavio da regrutira za operacije u Africi, a ulagače iz Rusije je pozvao da ulože novac u Srednjoafričku republiku preko Ruske kuće.

Prigožin je s drugim visokim čelnicima Wagnera letio nad tverskom regijom kada se njegov privatni zrakoplov srušio, a prema nekim izvješćima, oborila ga je ruska protuzračna obrana.

Nakon toga, jasno je da Wagnera, kakav je nekoć bio, više nema, piše u svojoj analizi The Guardian.

Prema nedavnim izvješćima, stotine Wagnerovih boraca koji su bili prognani u Bjelorusiju, sada su počeli napuštati tu zemlju. Neki su bili nezadovoljni nižim plaćama, dok su se drugi preselili raditi u Afriku. Tamošnje su se snage smanjile s više od 5000 vojnika za oko četvrtinu.

U samoj Rusiji su Wagnerove operacije bile na pauzi tijekom posljednja dva mjeseca jer se činilo da Prigožin i njegovi saveznici traže novu ulogu nakon Putinova nezadovoljstva.

Nakon što su borci Wagnera bili raspoređeni u bitci za Bahmut, možda je najveće pitanje može li Wagner nastaviti svoju ulogu u bilo kakvom održivom obliku u afričkim državama.

Iako se već spekuliralo o mogućim zamjenama za Prigožina, nije sigurno hoće li netko uistinu biti sposoban i zamijeniti ga, piše The Guardian.

Velik dio Wagnerovog afričkog carstva oslanjao se na veze koje su Prigožin i njegovi bliski suradnici stvarali tijekom godina. Pričalo se i, primjerice, da je Wagner došao u pomoć vojnoj hunti u Maliju, što je potez koji je pridonio odluci Francuske da prekine svoju vojnu operaciju tamo, koja je trajala cijelo desetljeće.

Dok se Kremlj u posljednje vrijeme izravno udvara vojnim vođama u zemljama regije Sahel, Prigožin je marljivo razvijao osobne odnose s ratnim vođama, vođama vojnog udara, korumpiranim političarima i poslovnjacima.

Bivši vicemaršal zrakoplovstva Sean Bell, sada vojni analitičar, za Sky News je u lipnju rekao kako je Wagner bez Prigožina nakon marša na Moskvu - ništa.

- Ako je Wagnerova skupina Jevgenij Prigožin, onda će teško preživjeti. To je kraj Wagnera kakvog poznajemo, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 04:04