ILAN MOR

Reagiranje veleposlanika Države Izrael na članak ‘Izraelska vakcinacijska diskriminacija...‘

Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael, obratio se redakciji Jutarnjeg s željom da reagira na objavljeni tekst
 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je 6. siječnja 2021. na portalu Jutarnji.hr objavljen članak pod naslovom "Izraelska vakcinacijska diskriminacija: Situacija je osobito teška u Gazi, koja je pod trajnom blokadom", zaprimili smo reakciju veleposlanika Države Izrael Ilana Mora koju objavljujemo u cijelosti:

Prošlog smo tjedna imali priliku vidjeti opširne i istaknute pozitivne članke o uspjehu kampanje cijepljenja u Izraelu. Činjenica da Izrael prednjači u svijetu po broju procijepljene populacije u odnosu na broj stanovnika dovela je do analiza izraelske „tajne uspjeha“ (koja uključuje direktan i rani kontakt s farmaceutskim tvrtkama, učinkovitost sustava javnog zdravstva, uključenost medicinskog osoblja u vojsku i druge faktore).

Mnogi su se dotakli i teme izraelske odgovornosti pri cijepljenju Palestinaca u kontekstu palestinsko-izraelskog sukoba.

Neki članci, poput onoga kojeg je napisao Inoslav Bešker (6. siječnja 2021. na portalu jutarnji.hr) tvrde da, dok s jedne strane Izrael prednjači u cijepljenju, s druge strane „namjerno“ ostavlja Palestince bez mogućnosti cijepljenja.

Takve će se tvrdnje nastavljati i čak i pojačavati kako izraelska kampanja cijepljenja bude odmicala, a istovremeno Palestinska samouprava neće tako skoro pokrenuti vlastitu kampanju cijepljenja.

Takve su tvrdnje utemeljene na krivoj pretpostavci da je Izrael odgovoran za zdravlje stanovnika Palestinske samouprave.

Dozvolite mi da razjasnim stvari:

Prema dva međunarodna sporazuma, Sporazumu iz Osla (1993) i Pariškom protokolu (1994), Palestinska je samouprava sama odgovorna za zdravlje, kao i druge civilne probleme, 5 milijuna palestinskih stanovnika na području Pojasa Gaze koje je pod kontrolom Hamasa i Zapadne obale koja je pod upravom Palestinske samouprave.

Isto vrijedi i za način nošenja s pandemijom koronavirusa, kao i za nabavu cjepiva i procjepljivanje stanovnika.

Od početka pandemije koronavirusa Država Izrael pomaže Palestinskoj samoupravi u nošenju s ovim velikim izazovom.

Jedinica za koordinaciju vladinih aktivnosti na teritorijima (COGAT) izraelskog IDF-a je mnogo puta u suradnji s Palestinskom samoupravom i međunarodnom zajednicom pomagala tijekom izbijanja zaraze novim koronavirusom u Judeji, Samariji i Pojasu Gaze, čitavo vrijeme poštujući princip odgovornosti Palestinske samouprave za zdravlje njihovih građana.

Palestinski stanovnici Istočnog Jeruzalema imaju pristup programu cijepljenja preko svojih lokalnih izraelskih liječnika.

Štoviše, postoji direktna veza između zdravstvenih stručnjaka u Palestinskoj samoupravi i izraelskog Ministarstva zdravstva. To uključuje i pomoć u kontaktiranju međunarodnih tijela i upute kako se nositi s pandemijom koronavirusa.

Uz to, palestinskim zdravstvenim sustavima ustupljeno je na tisuće testova kako bi mogli identificirati virus, kao i zaštitna oprema za njihovo medicinsko osoblje, te mnogobrojni dezinficijensi koje je donirala međunarodna zajednica.

Tijekom tog procesa, IDF je koordinirao obuku za medicinsko osoblje iz Palestinske samouprave -doktore, sestre, laboratorijsko osoblje i ostale zdravstvene radnike – koju su izraelski zdravstveni radnici pružali palestinskim kolegama.

Izrael je također koordinirao prolazak stotina kamiona koji su donijeli tone medicinske opreme, lijekova i dezinficijenasa koje je donirala međunarodna zajednica.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova u bliskom su kontaktu s međunarodnom zajednicom i predano rade na tome da ju mobiliziraju za pružanje pomoći.

Izrael blisko surađuje s međunarodnom zajednicom, posebno s UN-om, u dogovaranju bilo kakve vrste pomoći koja je Palestinskoj samoupravi potrebna.

Prema podacima koje Izrael ima, u Judeji i Samariji trenutno postoji medicinska oprema koja će Palestinskoj samoupravi omogućiti da se s pandemijom nosi još nekoliko tjedana. U Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom notorne terorističke organizacije Hamas, stanje je ozbiljnije, jer je zdravstveni sustav konstantno potkapacitiran te je stoga potrebno više međunarodne pomoći.

Palestinska samouprava bi trebala primiti cjepiva od Svjetske zdravstvene organizacije koja će biti dovoljna za procjepljivanje otprilike 20 % populacije do kraja trećeg mjeseca. Do kraja siječnja očekuje se prva pošiljka od otprilike 150 000 cjepiva. Palestinci pregovaraju i oko nabave cjepiva Sputnik V (koje je proizvedeno u Rusiji). Uz to, pregovaraju i oko nabave cjepiva tvrtke Moderna, kao i oko nabave kineskog cjepiva.

U ovom trenutku pregovori nisu zaključeni. Što se tiče nabave, situacija je jednaka u gotovo svakoj zemlji na svijetu, uključujući i mnoge zemlje u zapadnoj Europi.

Izrael nije ni na koji način otežao proces dostave cjepiva na Zapadnu obalu ili u Pojas Gaze. Ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da Izrael neće poštivati svoje obaveze kad cjepiva počnu pristizati – apsolutno ništa.

Reporter Jerusalem Posta Khaled Abu Toameh 21.12.2020. pisao je da „Palestinci nisu od Izraela tražili pomoć u nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 i planiraju ga nabaviti sami uz pomoć međunarodne zajednice, rekli su palestinski i izraelski dužnosnici u nedjelju…“ Toameh još dodaje da je „Palestinska samouprava, uz pomoć WHO-a, uspjela osigurati cjepivo iz drugih izvora, dodao je dužnosnik, bez objašnjenja.“

U članku je citiran još jedan dužnosnik Ministarstva zdravstva Palestinske samouprave koji je rekao da očekuje da će cijepljenje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze započeti idući mjesec. On je također jasno rekao da Palestinska samouprava nije tražila Izrael da Palestince opskrbi cjepivom: „Radimo sami na nabavi cjepiva iz više izvora. Nismo odjel u Izraelskom Ministarstvu obrane. Imamo vlastitu vladu i Ministarstvo zdravstva i oni rade na nabavi cjepiva…“

Usprkos tom stajalištu, Izrael je spreman pomoći Palestincima, uz uvjet da postoji otvoreni i direktni dijalog. Kako možemo pomoći bez dijaloga?

Članku gospodina Beškera ne nedostaje samo izraelska strana; on naime ne izvještava ni o palestinskoj strani.

Sam me članak podsjeća na onaj vic gdje se čovjek moli Bogu da dobije na lotu. Nakon nekog vremena, Bog mu odgovara i kaže da, kako bi mu pomogao, čovjek prvo mora uplatiti listić.

Kako netko može tvrditi da Izrael diskriminira Palestince tako što ih ne opskrbljuje cjepivima protiv koronavirusa kad oni to od nas nisu ni tražili i tvrde da ih mogu sami nabaviti bez Izraela?

Samo netko tko ne zna činjenice i stvarno stanje stvari ima obraza izraelsku dobronamjernu želju da pomogne Palestinskoj samoupravi nazvati „aparthejdom“ ili „diskriminacijom“.

Za neke je ljude vjerovanje da je Izrael sam po sebi zlo i da je sve što je i sve što radi obilježeno grijehom više od politike. To je postala religija.

U vremenima ovakve krize nema prostora za političke igre. U doba koronavirusa ne postoje političke ili ideološke granice između država i ljudi.

Palestinci su izraelski susjedi i zbog toga zdravstvena situacija u Izraelu i na palestinskom teritoriju ovisi o zajedničkoj borbi protiv pandemije, s obzirom na to da tisuće Palestinaca svaki dan prelaze granicu kako bi otišli na posao u izraelskim naseljima. U nacionalnom je interesu obje zajednice da se zajedno bore protiv ove pandemije.

Ako hoćete dobiti na lotu – uplatite listić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:58