EKONIMIJA KAPANJA

RAZBIJEN MIT Je li ovo pravi razlog zašto su bogati sve bogatiji a siromašni siromašniji?

 Ranko Šuvar/CROPIX

Urednik britanskog Independenta, Ben Chu, u svom se članku zapitao zašto bogati ostaju bogati, a siromašni ostaju siromašni.

Povodom toga poslužio se izrekom cirkuskog kauboja i komičara Willa Rogersa koji je u vrijeme Velike depresije izjavio u šali kako je 'sav novac prisvojen u korist vrha s nadom da će kapati do siromašnih'.

Tako je nastao pojam 'ekonomija kapanja' prema kojem je smanjenje poreza najbogatijim dobro i za siromašne. Tako bi se prihodi bogatih povećali, a to bi na kraju trebalo rezultirati reinvesticijama i otvaranjem novih radnih mjesta.

Međutim, izvještaj Centra za američki progres govori drugačije.

- Prepuštenost samima sebi, slobodno tržište i ekonomija kapanja dovest će do povećanja razine nejednakosti, stagnacije plaća i nestajanja poslova s prosječnom plaćom - stoji u izvještaju kojeg su predstavili bivši tajnik američke državne riznice Larry Summer i britanski premijer iz sjene Ed Balls.

Oni smatraju kako je jedina stvar koju donosi smanjenje poreza bogatima sve veća razlika u prihodima jer najbogatiji članovi društva ne moraju nožno ulagati u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, nego zaradu mogu sačuvati za sebe.

- Jednom kada shvatite da ekonomija kapanje ne funkcionira uvidjet ćete što zapravo znači smanjenje poreza bogatima - jednostavna preraspodjela dohotka među bogatima, a ne način kako bi svi bili bogatiji - rekao je Ha-Joon Chang, profesor ekonomije na Cambridgeu.

Summers i Ball smatraju kako je alternativa dati veće plaće običnim radnicima, povećati poreze najbogatijima i korporacijama te zatvaranje međunarodnih poreznih oaza. Taj novac bi zatim trebalo uložiti u javnu infrastrukturu.

Podsjetimo, ovaj je tjedan objavljeno da će bogatstvo najbogatijih jedan posto svjetskog stanovništva premašiti 2016. ono ostalih 99 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:32