PROTUTERORISTIČKA AKCIJA

RATNO STANJE U SABLASNOM BRUXELLESU Ukupno uhićena 21 osoba, pola grada zatvoreno, bez osobne ili putovnice ne može se na vlak

 AFP

Pet osoba uhićeno je u policijskim pretresima u ponedjeljak ujutro na području Bruxellesa i Liegea, uz 16 privedenih u nedjelju navečer u sklopu velike protuterorističke operacije, objavilo je belgijsko tužiteljstvo.

Pet pretresa provedeno je u Bruxellesu, a dva u Liegeu, stotinjak kilometara istočno od Bruxellesa. Tužiteljstvo dodaje da je u jednom pretresu u nedjelju navečer zaplijenjeno 26 tisuća eura i da se trenutačno pregledavaju ostale zaplijenjene stvari.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je u ponedjeljak ujutro prije novih uhićenja da posao još nije gotov, nakon što je u nedjelju navečer uhićeno 16 osoba. "Operacija još nije završena, mora se nastaviti. Napredujemo i nastavljamo. Ne želim govoriti o drugim pojedinostima koji se tiču istrage ili mjesta gdje tražimo Salaha Abdeslama", izjavio je Jambon za belgijsku televiziju.

Policija je u nedjelju navečer pokrenula široku protuterorističku akciju na više lokacija na području Bruxellesa, u samom centru gradu, u općinama Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Forest, Woluwe-Saint-Lambert, te u gradu Charleroiu, 60 kilometara južno od Bruxellesa. Kod privedenih osoba nije pronađeno nikakvo oružje ni eksploziv.

Među privedenima nije Salah Abdeslam, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga.

Belgijske vlasti u nedjelju navečer odlučile su zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj razini zbog mogućnosti terorističkih napada, zbog čega ni u ponedjeljak neće prometovati podzemna željeznica, a sve škole u Bruxellesu bit će zatvorene. Stanovnici belgijske prijestolnice nelagodno se osjećaju, pa je tako BBC uzeo izjavu od učiteljice Nadine Rosa-Rosse koja kaže da je atmosfera "kao da se sprema rat".

Busevi ipak prometuju Bruxellesom, otvoreni su i neki dućani, ali bez osobne iskaznice ili putovnice danas se u Bruxellesu ne može na vlak, a zatvorena je i najveća turistička atrakcija Bruxellesa, slavni Atomium.









Zagrade institucija Europske unije i dalje su otvorene, kao i sjedište NATO pakta u kojem su ipak otkazni planirani posjeti izvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:29