RATNI VOĐA SRBA U BiH

RATKA MLADIĆA ISTJERALI IZ HAŠKE SUDNICE JER JE URLIKAO 'Imam to pravo! Samo ti izigravaj tužitelja

Ratni vođa bosanskih Srba već otprije ima posebnu zabranu preglasnog govorenja u sudnici
 AFP

Suci Haškog tribunala danas su uklonile Ratka Mladića iz sudnice s obzirom da je glasno spominjao ime tužitelja Amira Zeca, što je raspravno vijeće protumačilo kao kršenje zabrane da Mladić glasno govori u sudnici.

Na kraju prvog dijela iskaza svjedoka obrane Sima Bilbije, sudac Alphons Orie pitao je Mladića je li glasno spomenuo prezime tužitelja Zeca, javlja RTS .

'Jesam rekao 'Zec', ali ima kod nas Zec prezime, pa sam pitao odvjetnika je li...', odgovorio je Mladić, prije nego što ga je Orie prekinuo.

'Ne daš mi da odgovorim, čovječe", prokomentirao je optuženi Mladič.

Sudac je potom udaljio Mladića i rekao kako će sudsko vijeće u stanci razmotriti koje posljedice bi Mladić trebao snositi zbog kršenja zabrane, na što je optuženi uzvratio: 'Pa ti izigravaš i tužitelja i suca'.

Orie je potom donio odluku da udalji Mladića iz sudnice do kraja iskaza svjedoka Bilbije. 'Ja imam pravo... Orie, samo ti izigravaj tužitelja', rekao je Mladić izlazeći iz sudnice u pratnji pravosudnih policajaca.

Doktor Bilbija opisao je u svom iskazu evakuaciju ranjenika iz Srebrenice u kojoj je, kao glavni doktor bolnice Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, sudjelovao u travnju 1993, po Mladićevoj naredbi.

Precizirao je da je helikopterima UNPROFOR-a iz enklave bilo evakuirano oko 160 ranjenih, među kojima su bili i muslimanski borci.

Bilbija je Mladića nazvao 'hrabrim i časnim oficirom'.

Optužnica generala Mladića (72) tereti, između ostalog, za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima nakon što je VRS, u srpnju 1995., zauzela tu zaštićenu zonu.

Bilbija je potvrdio da je znao za 'borbena djelovanja' oko Srebrenice i da je 'načuo' o velikom broju izbjeglica, u što se uvjerio i tijekom jednodnevnog boravka u Srebrenici. Rekavši da nije znao za granatiranje potvrdio je, međutim, da je vidio krater jedne granate na ulici.

Nakon što mu je tužitelj predočio dokument UNPROFOR-a o stradanju civila od granata, rekao je da za to nije znao.

Svjedok je potvrdio i da je Mladiću u rujnu 1996. poslao pismo podrške zbog 'nedaća' koje su ga zadesile, ali je negirao da je pod tim podrazumijevao optužnicu Haškog tribunala.

U obranu generala Mladića, danas je, u prisutnosti optuženog, svjedočio i njegov nekadašnji tjelohranitelj Žarko Cvijić. Cvijić je Mladića nazvao 'poštenim čovjekom i oficirom, koji nije imao nikakve koristi od rata' i 'izuzetno blagim čovjekom oštre vanjštine', prenosi RTS .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:02