PLANOVI ZA LIKVIDACIJU

RASKRINKANA VELIKA ZAVJERA Krtica u FBI-ju obavještavala je IRA-u o kretanju premijerke Margaret Thatcher

Irska republikanska armija (IRA) imala je krticu u uredu američkog Saveznog ureda za istrage (FBI) u New Yorku, koja ih je izvještavala o svim detaljima posjeta britanske premijerke Margaret Thatcher.

Naime, IRA je tada bila odlučna u provedbi terorističkih akcija kako bi se izborila za svoje zahtjeve u Sjevernoj Irskoj. Posebna se pozornost poklanjala mogućem atentatu na nekog od britanskih premijera pa im je tako Margaret Thatcher od 1979., kad je ušla u Downing Street 10, bila glavni cilj. Tijekom konferencije Konzervativne stranke u Brightonu 1984. gotovo da su uspjeli - premijerka je u zadnji čas izbjegla bombu, ali je poginulo pet ljudi.

Uhićena dva Irca

IRA je imala snažnu organizaciju u SAD-u, koja je i ondje pripremala likvidaciju Željezne lady. No, jedan od provjerenih doušnika FBI-a je 1981. dojavio kako “neka ženska, vjerojatno sekretarica”, u New Yorku omogućava članovima IRA-e “pristup kompjutorima, nadzoru imena i osobnim podacima”. Nakon što je William Sessions, tadašnji direktor FBI-a, saznao za tu informaciju, naredio je da svi podaci povezani sa zavjerom koja je za cilj imala ubojstvo Margaret Thatcher budu dostavljani samo najužem krugu njegovih suradnika. U tu su zavjeru bila uključena dva Irca koji konačno nisu bili uhićeni, ali je posjet prošao bez incidenata.

Margaret Thatcher dobivala je prijetnje i tijekom kasnijih dolazaka u SAD, ali sve je prošlo mirno. No, kad je tada već bivša premijerka 1992. stigla na 12-dnevni put po SAD-u, vodstvo FBI-a je odlučilo provesti ozbiljnu istragu.

Zacrnjena imena

Tada su imali i osobu koja se uspjela infiltrirati u IRA-u u Bostonu te su otkriveni glavni osumnjičenici, ali i krtica u FBI-u. Iako je The Guardian dobio sve informacije o slučaju, imena su zacrnjena pa se ne zna identitet osobe koja je IRA-i dostav-ljala osjetljive informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:08