CIA I SPECIJALCI

RASKRINKANA TAJNA OPERACIJA SAD-A Obama naredio novu akciju protiv IS-a, uključena i elitna postrojba koja je ubila bin Ladena

Američka CIA i specijalne postrojbe pokrenule su tajnu kampanju protiv džihadista u Siriji
 AFP

Američka središnja obavještajna agencija CIA i specijalne postrojbe pokrenule su tajnu kampanju protiv terorista u Siriji i to kao dio ciljanog ubilačkog programa koji vode odvojeno od vojne intervencije protiv Islamske države, piše Washington Post.

CIA i Zapovjedništvo za združene specijalne operacije oboje koriste naoružane bespilotne letjelice te su zajedno odgovorni za nekolicinu napada dronovima na iskusne pripadnike Islamske države, među kojima je ubijeni britanski militant za kojeg se vjeruje da je poticao druge na korištenje društvenih mreža kako bi se isprovocirali napadi na SAD, kazali su dužnosnici.

Ovaj tajni program predstavlja značajan napredak što se tiče uključenosti CIA-e u rat u Siriji, a angažiranjem Protuterorističkog centra (CTC) pokušava se suzbiti ekstremistička skupina za koju mnogi vjeruju da je nadmašila al-Qaidu po pitanju prijetnje.

No, dok je Protuterorističkom centru dana veća uloga u identificiranju i lociranju islamističkih vođa, napade isključivo izvršava Zapovjedništvo za združene specijalne operacije (JSOC). Dužnosnici tvrde kako je program usmjeren na terorističke 'mete visoke vrijednosti'.

- Poseban trud je uložen kako bi se ti ljudi identificirali i naciljali - kazao je viši dužnosnik upoznat s operacijom govoreći o britanskom militantu Junaidu Hussainu i ostalim teroristima ubijenima proteklih tjedana.

Glasnogovornik CIA-e i Američkog zapovjedništva specijalnih operacija koji nadzire Zapovjedništvo za združene specijalne operacije, odbio je komentirati tajni program. Ostali dužnosnici kazali su kako bi o programu razgovarali samo pod uvjetom anonimnosti.

Protuteroristički centar prvi je koristio naoružane dronove i vodio potragu za Osamom bin Ladenom, a JSOC uključuje elitnu postrojbu komandosa koja je izvršila napad i ubila vođu al-Qaide.

Ipak, sada je pred njima malo drugačiji izazov. Za razliku od al-Qaide, teritorij Islamske države je prostran, novi članovi neprestano pristižu, a tu su i iskusni operativci, od kojih su mnogi služili u vojsci bivšeg iračkog vođe Saddama Hussina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:41