NEOSTVARENI PLAN

RASKRINKAN NAJTAJNIJI PROJEKT Amerikanci planirali sagraditi bazu na Mjesecu za udar na SSSR

Predsjednik Eisenhower podupirao je plan koji nije ostvaren, ali je kroz njega izgrađena mreža špijunskih satelita

Američka je vojska još 1959. godine planirala na Mjesecu instalirati vojnu bazu koja bi se koristila za nadzor u špijunske i komunikacijske svrhe, pokazuje tajni dokument Projekt Horizon koji je od nedjelje dostupan javnosti. Dokument, koji sadrži 100 stranica, deklasificiran je na 45. obljetnicu spuštanja NASA-ine misije Apollo 11 na Mjesec, ali i u trenutku kada su odnosi između SAD-a i Rusije dostigli najnižu točku od završetka Hladnog rata.

Gradnja baze na Mjesecu sa stalnom posadom trebala je biti izvedena u šest faza, a iz nje bi se vodili napadi na Zemlji, ali i u svemiru

Zaostajali za Sovjetima

Kada je 21. srpnja 1969. godine u svojoj šetnji po Mjesečevu moru tišine Neil Armstrong izgovorio glasovitu rečenicu o “malom koraku za čovjeka, a velikom za čovječanstvo”, iza Amerike i Sovjetskog Saveza već je bilo desetljeće hladnoratovskog nadmetanja u svemiru. U tom su ratu Rusi dugo prednjačili. Oni su u listopadu 1957. godine lansirali prvi umjetni satelit Sputnjik 1, a mjesec dana poslije i Sputnjik 2 s moskovskom kujicom lutalicom Lajkom, prvim živom bićem poslanim sa Zemlje u svemir (žrtvovana u ime tehnološkog i hladnoratovskog nadmetanja, Lajka je umrla u mukama). Prvi čovjek u svemiru bio je 1961. godine kozmonaut Jurij Gagarin, a slijedila ga je 1963. godine kozmonautkinja Valentina Terješkova, prva žena u svemiru. No, predsjednik John F. Kennedy u svom je glasovitom govoru 1962. godine naciji obećao da će prvi čovjek na Mjesecu biti Amerikanac. Dok su se američki astronauti i ruski kozmonauti javno utrkivali tko će prvi stići na Mjesec, drugi aspekti te utrke odvijali su se u tajnosti. Netom objavljeni Projekt Horizon otkriva planove o uspostavljanju američke vojne baze na Mjesecu koja bi bila korištena za razvoj tehnika nadzora Zemlje i svemira.

Moćna špijunska mreža

Američka vojska planirala je uspostavljanje baze u šest faza, od kojih bi prva počela u studenom 1964. godine, a zadnja završila u lipnju 1969. godine, kada bi Mjesečeva baza postala operativna. Zamisao je, također, bila da se u sklopu vojnog sustava na Mjesecu mogu pokrenuti napadi ne samo na pojedine ciljeve na Zemlji nego i u svemiru.

Objavljeni dokumenti otkrivaju i to da je američka vojska namjeravala istražiti učinke eksplozije atomske bombe na Mjesecu ili njegovoj blizini. Zanimljivo je da je u jednu od tih studija 1959. godine bio uključen i astronom Carl Sagan koji je tada bio mlada zvijezda u usponu. Studiju je vodio Leonard Reiffel iz Vojnog istraživačkog instituta u Illinoisu koji je mnogo godina poslije priznao da je glavna intencija bila da se eksplozijom atomske bombe u blizini Mjeseca “cijeli svijet zadivi američkoj snazi i moći”.

No, taj je projekt napušten kad je njegovo vodstvo shvatilo da rizici nadmašuju moguće benefite. Iako mnogi od ciljeva u sklopu Projekta Horizon nikad nisu ostvareni, neke od ideja realizirane su u drukčijem obliku. Tako je američka svemirska tajna služba National Reconnaissance Office (NRO) stvorila moćnu mrežu satelita koji prate cijeli svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:43