NESLOŽNA BRAĆA GADAFI

Raskol u obitelji libijskog diktatora: Saif poziva na borbu, a Saaid na pregovore s pobunjenicima!

Saif je upozorio pobunjenike da ne napadaju Sirt, jer ih tamo čeka 20 tisuća Gadafijevih pristaša, te pozvao narod da se borbi protiv pobunjenika
 AFP

TRIPOLI - Koliko je teška situacija za libijskog diktatora Moamera Gadafija i kolika nesloga vlada među njegovim pristašama najbolje govori činjenica da su se dvojica njegovih sinova u srijedu obratila javnosti s vrlo suprotnim mišljenjima o sukobu s pobunjenicima, javljaju svjetske agencije.

Prvi je bio Saadi Gadafi koji je putem Al-Arabije poručio Libijcima da je s ovlaštenjem svog oca razgovarao o prekidu sukoba s jednim od zapovjednika Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). Navodno je telefonski razgovarao s Abdelom Hakimom Belhadžom, zapovjednikom libijskih ustanika u Tripoliju.

- Razgovarali smo o pokretanju pregovora i okončanju krvoprolića. Mi priznajemo da oni (NTC) predstavljaju legalnu stranu, ali smo mi istodobno i vlada i zakonita pregovaračka strana - pojasnio je Sadi.

Iz pobunjeničkih krugova proširila se glasina da se Sadi želi i predati ukoliko mu se pruži dovoljna zaštita.

Svega nekoliko minuta kasnije, Sadijev godinu dana stariji brat, Saif al-Islam, zaprijetio je pobunjenicima da ne napadaju Sirt, inače Gadafijev rodni grad, rekavši im da ih tamo čeka 20 tisuća vojnika.

- Zapravo su dobrodošli ako misle da će bitka za Sirt biti šetnja. U gradu je 20 tisuća naoružanih vojnika spremnih za borbu - izjavio je Saif putem audio poruke emitirane na satelitskoj televizijskoj postaji Al-Rai sa sjedištem u Damasku.

Dodao je i kako se javlja iz predgrađa Tripolija pri čemu je sve građane lojalne njegovom ocu pozvao na borbu protiv pobunjenika.

- Želimo uvjeriti libijski narod da smo ovdje, da je pobjeda blizu. Svaki je Libijac Moamer Gadafi.. ako ste suočeni s neprijateljem borite se. Vođa je dobro - rekao je Saif.

Dok se Gadafi u pratnji najvjernijih suradnika te njegovi sinovi skrivaju po Libiji i, vjerojatno, Tripoliju, ostatak Gadafijeve obitelji, supruga, kći i dvojica sinova, prije nekoliko dana sklonište su pronašli u Alžiru.

Rusija priznala pobunjenike kako legitimnu vlast

MOSKVA - Rusija je u četvrtak priznala pobunjeničko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) kao legitimnu vlast u Libiji. Time Rusija želi povećati svoj utjecaj na budući razvoj događaja i zaštititi svoje interese tijekom obnove te naftom bogate sjevernoafričke zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44