CENZURA IPAK VLADA

RADOST JE KRATKO TRAJALA Facebook i Twitter ipak deblokirani tehničkom greškom

Jedan od razloga deblokade društvenih mreža je i činjenica da su gotovo svi minitri iranske vlade napravili svoje profile
 AFP

NOVO - 11:10 - Iako se svijetom poput munje proširila vijest da je Iran nakon četiri godine blokade konačno dopustio slobodno korištenje društvenih mreža Twitter i Facebook, na veliko razočarenje tamošnjih korisnika – opet je blokiran. Naime,. Do deblokade je došlo «tehničkom greškom» kada je nadograđivan još suvremeniji cenzorski sustav.

Kada su u utorak u jutro korisnici Facebook u Iranu vidjeli da ga bez ograničenje i raznih « premoščivanja» mogu koristiti odmah su slali zahvalnice novom predsjedniku Rohaniju smatrajući da je on zaslužan za deblokadu. Abdolsamad Khoramabadi koji odgovara za «nternet u Iranu» pojasnio je da se ipak radi o grešci koju su odmah, na žalost iranskih korisnika Facebook, uočili i ispravili. Facebooka za Irance ipak nema!

-----------------------------------

TEHERAN - Od ponoći 17 rujna Iranci ponovno mogu koristiti društvene mreže Twitter i Facebook koje su im bile onemogućene i zablokirane od ljeta 2009. godine, kada su preko tih mreža bile dogovarane demonstracije protiv ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinedžada za iranskog predsjednika.

Naime, vlasti su se pribojavale da bi na taj način prosvjednici mogli okupiti veliki broj simpatizera te u velikom broju izaći na ulice iranskih gradova. Kako piše The New York Times, Iranci su jedno vrijeme koristili pristup preko VPN, ali im je i ona u ožujku ove godine bila uskraćena. Novi predsjednik Hasan Ruhani objavio je da ne vidi ništa antirežimskog u korištenju tih društvenih mreža.

Jedan od razloga deblokade društvenih mreža je i činjenica da su gotovo svi ministri iranske vlade napravili svoje profile na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:40