ISTRAGA JUTARNJEG

RADIKALNI ISLAMIZAM Bilal Bosnić pokušao je uspostaviti vehabijsku ćeliju i u Hrvatskoj, ali mu to nije uspjelo!

Italija i Slovenija ustupit će tužilaštvu BiH dokumente koji bi trebali dokazati da je Bosnić organizirao prebacivanje mladih islamista iz regije u Siriju i Irak

U Bosni i Hercegovini detaljno se spremaju za podizanje optužnice protiv petorice vođa vehabijskog pokreta u BiH, među kojima je najvažniji Bilal Bosnić kojeg smatraju vođom vehabijskog pokreta u BiH. On se smatra i jednim od organizatora vehabijske ćelije u Sloveniji, a sumnja se da je pokušao organizirati vehabijsku ćeliju u Hrvatsku, ali mu to nije uspjelo.

Iako vehabijskog pokreta u Hrvatskoj nema, dosad su registrirane četiri ženske osobe koje su prešle na islam, udale se i sa svojim muževima otišle u Siriju i Irak. Zasad je poznat jedino identitet Dore Bilić dok su tri ostale nepoznate. Navodno su dvije djevojke živjele na području Zagreba, a jedna na području Čakovca.

Prema tvrdnjama ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, domaće i strane obavještajne službe imaju informacije o njihovu kretanju te se nadziru njihovi telefonski kontakti s obitelji u Hrvatskoj.

Prema riječima tužitelja BiH Dubravka Čampara, nadležne službe u Italiji i Sloveniji ustupit će tužilaštvu BiH dokumente koji bi trebali dokazati da je Bosnić, koji se smatra vođom vehabijskog pokreta u BiH, organizirao prebacivanje mladih islamista iz regije u Siriju i Irak. Čampara tako od talijanskih vlasti očekuje snimku Bosnićeva govora u Italiji u kojem je pozivao na džihad u Siriji i Iraku na strani Islamske države.

Iz Slovenije se pak očekuju dokazi da je Bosnić organizirao odlazak dvojice njihovih državljana u Siriju. Prema ranije objavljenim podacima, slovenske obavještajne službe registrirale su jedan Bosnićev dolazak u Sloveniju, a postoje podaci i o tome da je organizirao odlazak dvojice slovenskih državljana u Siriju. Bosnić ih je regrutirao dok su u Bosni i Hercegovini sudjelovali u humanitarnoj operaciji.

Bosnića povezuju s radikalnom islamskom organizacijom u Beču, čiji je vođa ekstremni bečki imam. Ta organizacija prepoznata je kao glavna radikalna islamska ćelija za organizaciju vehabijskih ispostava u regiji.

Beogradski mediji jučer su otkrili novi slučaj odlaska mladih djevojaka u redove džihadista u Siriju u organizaciji vehabijskog pokreta i njihova vođe Bilala Bosnića. Riječ je o Neveni Pavlović iz Beograda i Aniti Šaćiri iz Smedereva. Prema navodima medija, Nevena Pavlović je kći bivšeg taksista iz Zemuna Gorana Pavlovića koji je 2002. godine prešao na islam, potom se pridružio vehabijskom pokretu i danas se zove Abdulah.

U međuvremenu je i obitelj preveo u islam, a kćer Nevenu je još dok je bila maloljetna udao za državljanina BiH Samida Cicvaru i imaju dvoje djece.

U Siriju je prvo otišao Nevenin otac, a sada je otišla i njegova kći s mužem i djecom. Goran Pavlović je navodno prešao na islam na nagovor prijatelja muslimana. Klanjao se u beogradskoj džamiji, izučavao Kuran i išao na hadžiluk u Meku. Potom je otišao u sjedište bosanskih vehabija u Gornju Maoču zajedno sa suprugom i maljoljetnom kćeri, koju je ubrzo udao. Poslije policijske racije na vehabije, Pavlović se s obitelji skrivao u Šumadiji u Srbiji. Prema navodima medija, Anita Šaćiri u Siriju je otišla s Eminom Hodžićem iz BiH, gdje su se i vjenčali prema šerijatskim običajima.

I dok BiH tužilaštvo priprema optužnicu protiv petorice vehabija, tamošnji mediji otkrili su jedan od izvora financiranja IS-a u Bosni i Hercegovini. U medijima je objavljena priča o Danijelu Karabegoviću, šefu organizacije “Poziv u raj” iz Tuzle. Sigurnosne službe u BiH tvrde da je Karabegović nekoliko puta samozvanom islamskom propovjedniku Pjeru Fogelu, poznatijem pod imenom Ebu Hamza Salahudin, predao po 10 tisuća eura za pripadnike IS-a.

Prema tvrdnjama medija, Karabegović je dosada tri puta Fogelu predao po 10 tisuća eura, a prvi put je novac predao polovicom prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:07