MOĆNO I NEZAMISLIVO

RADIKALNA IDEJA ZA SPOMENIK ŽRTVAMA S UTOYE Rasjedom će odvojiti komad zemlje od kopna

Jonas Dahlberg švedski je umjetnik koji je izabran da izradi spomenik u sjećanje na strašni masakr koji je 2011. šokirao Norvešku, ali i svijet.

Anders Behring Breivik 22. srpnja 2011. godine na otoku Utoya je u pomahnitalom pohodu ubio 69 osoba, uglavnom djece. Prije toga je aktivirao automobil bombu u Oslu koja je usmrtila osmero ljudi.

- Dahlbergov je prijedlog radikalan i hrabar. Priziva bolne uspomene na masakr na izravan način, stoji u obrazloženju umjetničkog odbora koje se jednoglasno podržalo njegov prijedlog.

- Moj koncept za spomenik predviđa stvaranje rane ili posjekotine u samoj prirodi, koja će predstavljati ranu i fizičku bol koju je ta strašna tragedija prouzročila i gubitak mladih života, ističe Dahlberg

Tako je odlučio jednostavno napraviti veliku "ranu" i odvojiti dio zemlje od glavnog kopna, u zaljevu Tyrifjord, u blizini otoka Utoya. Rupa će biti širine tri i pol metra.

Posjetitelji memorijalnog centra, koji će se zvati "Sjećanje na ranu", moći će proći kroz šumu na otoku i ući u tunel koji će ih odvesti do pukotine. S druge strane rupe moći će vidjeti imena svih koji su ubijeni toga dana.

Imena će biti ugravirana tako da se mogu vidjeti, ali ipak izvan domašaja ruku. To predstavlja činjenicu da su njihovi životi zauvijek izgubljeni. Sama rupa ili rana je podsjećanje na ono što je nepovratno i nenadoknadivo.

Dahlberg planira izgraditi i spomenik u Oslu, koji će biti izrađen od ostataka stijene dobivenih bušenjem pukotine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13