DOKAZAO NOVINARIMA

Radikalan čin japanskog zastupnika Yasuhira Sonode: Popio vodu iz teško oštećene nuklearke u Fukushimi

Japan's Parliamentary Secretary for the Cabinet Office Yasuhiro Sonoda drinks a glass of decontaminated water taken from puddles inside the buildings housing reactors 5 and 6 at the Fukushima No. 1 plant during a press conference at Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) headquarters in Tokyo on October 31, 2011. AFP PHOTO/JIJI PRESS
 JIJI PRESS

ZAGREB - Na konferenciji za novinare održanoj u Tokiju japanski dužnosnik Yasuhiro Sonoda popio je čašu vode iz potresom pogođene nuklerane elektrane Fukushima kako bi dokazao novinarima da je dekontaminirana i sigurna za uporabu.

Sonoda je popio vodu koja je bila ispod zgrada u kojoj su u Fukushimi smješteni nuklearni reaktori, a bila je nakupljena u lokvama nastalima nakon potresa.

Drhtao i bio uznemiren

Voda je dekontaminirana i od tada se koristila u neke svrhe, poput zalijevanja biljaka, a japanski je dužnosnik nakon nekoliko novinarskih prigovora da dokaže koliko je sigurna odlučio popiti manju količinu. Pri tome je bio vidno nervozan, a televizijske kamere zabilježile su i da su mu ruke jako drhtale dok ju je ispijao.

- To što sam popio dekontaminiranu vodu ne znači da je njezina sigurnost potvrđena. Prezentiranje podataka javnosti najbolji je način - rekao je Sonoda poslije odgovarajući na pitanje koji je bio smisao njegova čina.

Japanska vlada trenutačno se jako trudi dokazati svojoj javnosti da je situacija u nuklearnoj elektrani Fukushima, koja je postala simbol svih nedaća koje je izazvao potres koji je pogodio državu u ožujku, blizu stabiliziranja.

Tako su vladini dužnosnici najavili da će 12. studenoga dopustiti novinarima da obiđu elektranu. To će biti prvi put da je elektrana otvorena za javnost još od 11. ožujka, kada ju je pogodio potres koji je izazvao probleme u čak tri njezina reaktora.

Reaktori se još hlade

Na snazi je još uvijek zabrana približavanja elektrani u krugu od 20 kilometara, a deseci tisuća ljudi koji su živjeli u blizini Fukushime morali su napustiti svoje domove. Nuklearna elektrana pretrpjela je nepopravljivu štetu i vlada je sebi postavila za cilj da je do kraja godine ugasi, kada su reaktori stabilni, a voda unutar njih je smanjila svoju temperaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:14