ODRED ZA PREDVIĐANJE

Računalo im kaže gdje da odu i spriječe zločin i PRIJE nego što se dogodi!

Policijske postaje u Los Angelesu tehnologijom poput one u ‘Specijalnom izvještaju’ osjetno snizile stopu kriminaliteta

Baš kao u hrvatskom filmu “Ritam zločina”, nastalom prema pripovijetki “Dobri duh” Zagreba Vukovarca Pavla Pavličića, policija u Los Angelesu počela se koristiti statističkim analizama i matematičkim formulama za predviđanje zločina koji se tek trebaju dogoditi. Baš kao u priči, složena matematička formula nastala je proučavanjem statističkih podataka iz ranijih godina te pronalaskom skrivenih uzoraka koji se ponavljaju. Za razliku od pripovijetke iz 1976., mjesto, vrijeme i vrstu zločina izračunava kompjutor.

Svemoćni algoritam

Sve djeluje prilično jednostavno: Temeljem složene matematičke formule na karti grada pojavljuju se kvadrati u kojima bi se zločin trebao dogoditi tog dana. Kvadrat se vrlo precizno određuje i pokriva 150 četvornih metara. “Tu će netko danas pokušati ukrasti automobil, a tamo će u petak biti provaljeno u jednu od kuća”, tako nekako izgleda projekcija.

Kad kompjutor odradi svoj posao, na scenu stupaju policajci. Pripadnici odreda za “buduće zločine” svakog jutra primaju karte s obilježenim “vrućim područjima” za taj dan, a onda svraćaju do “kvadrata” i trude se biti uočljivi. Iako je u još povojima, projekt se već pokazao izuzetno uspješnim: Santa Cruz, pokusni kunić prošlog ljeta, svjedočio je smanjenju kriminala od 25 posto.

U Foothillu, pilot-kvartu Los Angelesa, uobičajenih 50 zločina na tjedan palo je na 40 u osam prvih tjedana. “Predviđanje zločina” uskoro će se proširiti na sve policijske postaje L. A.-a, grada s najbrojnijim snagama zakona i reda u zemlji.

Inspektor Sean Malinowski čovjek je koji stoji iza projekta. Potaknuo ga je u suradnji sa poznatim UCLA-om. - Nekima je možda smiješno, ali funkcionira. S obzirom na problem s manjkom zaposlenih, ova metoda još je vrednija. A ako se, primjerice, sumnjivac pojavi i odustane od krađe automobila jer je vidio policajca, možda je to dovoljno da ga odgovori od zločina cijeli taj dan - izjavio je Malinowski. No istaknuo je kako je hapšenje važan dio posla. - Ono održava motivaciju policajca. No oduzima mnogo vremena pa ako možemo smanjiti učestalost zločina, utoliko bolje - dodaje Malinowski. Stručnjaci s UCLA-a ističu, pak, kako još testiraju metodu. - Nekad upućujemo policajce na temelju formule, a druge dane dajemo im nesumce odabrana mjesta. U fazi smo ispitivanja učinkovitosti tehnike, a ispitujemo i koliko vremena policajac treba provesti na označenom mjestu da ga kriminalac uoči - rekao je Jeff Brantigham s UCLA-e.

Kritičara metode je mnogo i citiraju film “Minority Report” s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi . Naime, u holivudskom SF-u iz 2002., smještenom doduše u 2055., čuvari reda i zakona hvataju osobe zbog zločina koje još nisu počinili. No na stranu pitanja koje je potaknuo film, pravnici ističu zakonske komplikacije. Naime, prema 4. amandmanu ustava policajci ne smiju zaustaviti sumnjivca bez opravdanog razloga. Može li se nalaženje na “vrućem kvadratu” smatrati opravdanim razlogom za zaustavljanje i potom uhićenje?

Konkretan rezultat

Za policajce na terenu nema dileme. Jedan od njih objašnjava: - Upravo sam došao do parka koji je predviđen kao mjesto zločina tog dana. Vidio me tetovirani mladić koji je odmah zbrisao. Ne znam zašto je ustao i otišao, ali znam da je bio ovdje i da je to učinio nakon što nas je vidio. Volim misliti da sam spriječio da se dogodi zločin i da predviđanje zločina zaista pali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:47