JAČANJE VOJNIH SNAGA

PUTINOV NOVI PLAN ZA UKRAJINU? 'Od sada u vojsku primamo i strane plaćenike'

Ruski vojni eksperti inzistiraju da ovakva odluka nema veze s ratom u Ukrajini, no je li baš tako?
 AFP

Rusija je omogućila stranim plaćenicima da postanu dio državnih oružanih snaga, no tamošnji vojni stručnjaci tvrde da ovaj potez nije vezan uz krizu u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izdao dokument kojim odobrava stranim vojnicima da služe u ruskoj vojsci barem pet godina, pod uvjetom da govore ruski. Očekuje se da će ruskoj vojsci pristupiti veći broj vojnika iz bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji. Smatra se da je Putinova gesta dio nastojanja da profesionalizira rusku vojsku.

Strani dobrovoljci, među kojima i Rusi, bore se u Ukrajini. Rusija negira da je tamo poslala svoje regularne vojne snage. Ukrajinska vlada i Zapad tvrde da je Rusija poslala tešku artiljeriju i dobro uvježbane vojnike da pomognu separatistima na istoku Ukrajine.

Nova vojna politika Rusije će, prema mišljenju vojnih analitičara olakšati novačenje vojnika u dijelovima središnje Azije, Kavkaza i područja iza rijeke Dnjestar.

Vojnici u ruskim vojnim snagama su dosad morali biti ruski državljani, a sad će moći legalno služiti u vojsci bez državljanstva. Vojni analitičari smatraju da je slanje ruskih vojnika u središnju Aziju skupo i da će praksa novačenja lokalnog stanovništva biti vrlo praktična za Rusiju.

U doba teške ekonomske situacije za mnoge će tipična vojnička plaća od oko 30,000 rublji (oko 500 dolara) biti dovoljan mamac da se priključe ruskoj vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48