DMITRIJ PESKOV

PUTINOV GLASNOGOVORNIK 'Što su učinile holivudske glumice koje kažu da ih je silovao Weinstein? Šutjele i uzele 10 milijuna. To rade prostitutke!'

 Getty Images

Dok svijet bruji oko skandala oko holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, kojeg je više od 50 žena (a među njima i niz dobro poznatih filmskih glumica) optužilo za različita nedjela koja sežu od seksualnog uznemiravanja pa do silovanja, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina te žene naziva "prostitutkama".

Naime, Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov je tijekom tribine na Moskovskom sveučilištu, kako izvještava britanski Guardian, komentirao slučaj ruskog parlamentarca Leonida Slutskog, kojeg je nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje, pa je zaključio da su se "trebale javiti ranije" i natuknuo da su istupile tek sada jer je seksualno uznemiravanje postalo "moderno".

"Ako vas je dirao, uznemiravao, zašto ste šutjeli? Zašto niste otišli na policiju?", kazao je Peskov i pritom povukao paralelu s Weinsteinom: "Možda je nitkov, ali nitko nije otišao na policiju i kazao 'Weinstein me silovao'. Ne, željele su zaraditi 10 milijuna dolara. Kako zovete ženu koja spava s muškarcem za 10 milijuna dolara? Možda sam sirov, ali zove se prostitutka."

Peskov, kao i njegovi istomišljenici, pritom zanemaruju navode da je Weinstein angažirao privatne detektive i pravnike za diskreditaciju i zastrašivanje zlostavljanih žena, kako bi ih spriječio da izađu u javnost sa svojim optužbama.

Što se tiče Rusije, tamo je etičko povjerenstvo Dume prošlog tjedna oslobodilo Slutskog svih sumnji, iako ga je nekoliko ruskih novinarski optuživalo za nedolično ponašanje, a jedna ima i audio snimku razgovora u kojem je parlamentarac izrekao neprikladne komentare i navodno je dirao.

Transkript saslušanja u Dumi otkriva da žene koje su optužile parlamentarca za maltretiranje realno nisu imale nikakve šanse da dođu do kakve-takve zadovoljštine. Na koncu, član povjerenstva Vladimir Pozdnjakov je kasnije komentirao da su žene možda izazivale pažnju načinom odijevanja ili ponašanja.

"Ja sam mogu zaključiti je li žena na raspolaganju ili nije. Primjećujem njihovu frizuru, nakit i odjeću, odnosno kako bi željela izgledati. Mi muškarci to možemo osjetiti", kazao je za ruski portal lenta.ru Pozdnjakov, inače ruski parlamentarac iz redova Komunističke partije.

No, skandal koji je izazvao Leonid Slutski ipak je odjeknuo u Rusiji. Čak je i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala da se Slutski neprkladno ponašao i prema njoj. Nakon dubiozne odluke etičkog povjerenstva Dume, više od 20 ruskih medija najavilo je da je bojkotirati praćenje Dume dok Slutski ne ostane bez svog mandata.

"Mlade generacije ne vjeruju toj besmislici da je zlostavljanje normalan dio veze", kaže za Guardian Alena Popova, aktivistica za ženska prava, te dodaje: "Norme se mijenjaju širom svijeta i počinju se mijenjati i u Rusiji također."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:19