NEPRIZNATA ENKLAVA

'PUTINE, PRIPOJI I NAS! I MI SMO DIO RUSIJE' Lijepa ministrica još jedne države priziva krimski scenarij

Ministrica vanjskih poslova Pridnjestrovske Moldavske Republike Nina Shtanski pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ponovi krimski scenarij i u njenoj maloj i svjetski nepriznatoj državi.

- Drago nam je da su se rezultati referenduma na Krimu gotovo u potpunosti poklopili s rezultatima pridnjestrovskog referenduma iz 2006., kada je više od 97 posto glasača odabralo neovisnost i dobrovoljno ujedinjenje s Rusijom, stoji u službenom priopćenju ministarstva.

- Očite poveznice između volje naroda na Krimu i u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici su dokaz da se ruski svijet ujedinjuje, i da se želja naroda za jedinstvom ne može zaustaviti, rekla je.

Ruski vojnici već se nalaze u toj maloj državi kao ‘mirovne snage,’ koje čuvaju mir nakon što je lokalno, većinski rusko stanovništvo, proglasilo neovisnost 2006. Sada se pod svaku cijenu žele pridružiti Rusiji, poput Krima.

- Mi se smatramo dijelom Rusije, ne bez razloga. Imamo pravne i povijesne temelje za to, rekla je Shtanski.

Zapadni vojni stratezi upozoravaju da bi Moskva, pripojenjem Pridnjestrovske Moldavske Republike mogla pretendirati i na ukrajinsku obalu Crnog mora između Moldavije i Krima, koja bi se time našla između ruskih trupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:58