RUSKI PREDSJEDNIK

Putin: 'Ukrajina će postati prirepak EU'

Russia's President Vladimir Putin (R) and Ukrainian President Viktor Yanukovych shake hands after signing documents during their meeting in the Kremlin in Moscow, on December 17, 2013. Putin said that the state energy companies of Russia and Ukraine had signed an amended agreement slashing the price Moscow charges its cash-strapped neighbour for natural gas. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
 AFP / AFP ImageForum

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je točno u 12 sati po moskovskom vremenu svoju tradicionalnu godišnju tiskovnu konferenciju. Ovog puta okupilo se čak 1327 što stranih što domaćih novinara koji se nadaju da će biti među onim sretnicima koji će uspjeti postaviti pitanje ruskom predsjedniku. Nitko ne zna koliko će presica trajati jer obično traju oko pet sati, odnosno u zavisnosti od raspoloženja ruskog lidera. Prošlogodišnja je trajala preko 4 i pol sata.

Kako se i očekivalo prva pitanja su se ticala Ukrajine.

- Dali smo višemilijardsku pomoć Ukrajini jer su naše dvije zemlje u bliskim gotovo rođačkim odnosima, a snizili smo cijenu plina ( sada Ukrajinci plaćaju umjesto dosadašnji 400 dolara za tisuću kubika – tek 268,5 dolara) da spasimo posrnulu ukrajinsku ekonomiju, kazao je odmah na početku Putin obrazlažući 15 milijardi dolara kredita koji je jučer odobrio Kijevu na susretu s predsjednikom Viktorom Janukovičem.

Iako Putin kaže kako nema ništa protiv približavanja Ukrajine Europskoj uniji ("To je njihova stvar"), ipak je napomenuo kako će se u slučaju "približavanja EU-u Ukrajina pretvoriti u poljoprivredni prirepak Europe". Pri čemu "prirepci mogu biti zdravi, ali i ne sasvim", poentirao je Putin, upozorivši da u ovom slučaju "Rusija samo štiti svoje gospodarske interese".

"Komunizam je bio žalosna i tugaljiva kopija Biblije"

"U ovim kriznim vremenima treba se vratiti tradicionalnim vrijednostima kao zamjena komunističkoj ideologiji. Bez tih starih vrijednosti društvo degradira i zato se njima trebamo vratiti. Samo tako možemo napredovati", kazao je Vladimir Putin, ocjenjujući ideologiju koja je vladala njegovom zemljom više od 70 godina.

"Ideolozi komunizma posudili su vrijednosti iz kršćanstva, ali je komunizam bio tek tugaljiva i žalosna kopija Biblije, njene vrijednosti su kvazireligiozne", istakao je Putin.

Na, upit jesu li te tradicionalne vrijednosti konzervativne, ruski predsjednik je citirao poznatog ruskog filozofa Nikolaja Berdjajeva: "Smisao konzervativizma nije u tome da onemogućava kretanje naprijed, nego da sprečava kretanje unazad".

Putin je napomenuo kako se treba zaštititi od "nekih kvazivrijednosti" koje dolaze sa Zapada i koje Rusi teško prihvaćaju.

"Društvo se treba zaštititi od nekih agresivnih socijalnih skupina koje ne samo da žive kako žele nego svima nameću svoj pogled na život", kazao je Putin o svom viđenju sukoba liberalnih i konzervativnih pogleda na razvoj suvremenog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:51