PORUKA RUSKOG PREDSJEDNIKA

PUTIN U NOVOM PISMU PRIJETI 'Od 1. lipnja smanjujemo isporuku plina Ukrajini'

 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u pismu upućenom vladama 19 europskih država zaprijetio da će Rusija od 1. lipnja ograničiti isporuke plina Ukrajini, odnosno da će joj isporučiti samo onoliko plina koliko ona unaprijed plati ruskoj tvrtki Gazprom.

Pismo je poslano vladama Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Francuske, Italije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Turske. Putin u njemu upozorava da se unatoč naporima EU u sporu oko plina s Ukrajinom stanje u proteklih mjesec dana nije popravilo.

"Naprotiv, situacija s uplatama za ruski plin pogoršala se", piše ruski predsjednik.

Putin podsjeća da je Rusija u travnju europskim državama uputila "prijedlog da održe hitne konzultacije kako bi se omogućila koordinirana akcija u cilju stabiliziranja ruskog gospodarstva i osiguranja opskrbe i tranzita ruskog plina u skladu s uvjetima ugovora".

"Na žalost, moramo zaključiti da nismo dobili jasne prijedloge od naših partnera", piše Putin.

Žali se da ruska tvrtka Gazprom nije dobila ni jednu uplatu za isporuke plina Ukrajini, a ukrajinski je dug narastao s 2,237 na 3,508 milijarda dolara.

"I to unatoč činjenici da je Ukrajina dobila prvu tranšu kredita MMF-a od 3,2 milijarda dolara", stoji u pismu.

Plaćanje unaprijed za isporuke plina Ukrajini, smatra Putin, "potpuno je sukladno s ugovorom" i "nakon 1. lipnja isporuke plina bit će ograničene, u skladu s računom što ga ukrajinska plinska tvrtka unaprijed podmiri".

Ruski je predsjednik poručio da je njegova zemlja i dalje spremna na pregovore i suradnju s članicama EU u cilju normalizacije stanja.

"Nadamo se da će se Europska komisija još snažnije aktivno angažirati u Dijalogu, kako bi se pronašlo pravično rješenje, koje bi pomoglo i stabiliziranju ukrajinskog gospodarstva", napisao je Putin.

Putin je 10. travnja u pismu nekim europskim čelnicima najavio da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu Ukrajine plinom, ne plati li ta zemlja na vrijeme svoje račune za plin, a upozorio je i da bi moglo doći do restrikcije isporuke plina Europi.

Ukrajina Rusima za plin duguje 2,2 milijarde dolara, ustvrdio je tada Putin u pismu i zatražio hitne konzultacije s Europom rekavši da "Rusija ne može sama kreditirati posrnulo ukrajinsko gospodarstvo".

Putin je tada naglasio da Rusija više nema izbora i da će državni proizvođač Gazprom po ugovoru potpisanom s ukrajinskom stranom zahtijevati isplatu unaprijed za buduće opskrbe Ukrajine plinom i, bude li i dalje "kršenja uvjeta plaćanja, djelomično ili potpuno zaustaviti isporuku plina".

To bi imalo domino efekt na zemlje EU-a jer se opskrbljuju ruskim plinom preko ukrajinskih plinovoda. Zapadne zemlje osudile su tada Putinovo pismo kao oblik pritiska na Ukrajinu.

Nakon toga pisma hrvatsko ministarstvo gospodarstva objavilo je da Hrvatska nije ovisna o ruskom plinu i opskrba hrvatskih građana i industrije nije ugrožena zbog ruskih prijetnji da bi mogla biti ugrožena opskrba Europe plinom ne riješi li se pitanje ukrajinskog duga.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić rekao je da u slučaju prekida opskrbe Hrvatska ne bi imala problema.

Hrvatska godišnje troši nešto manje od tri milijarde prostornih metara plina (oko 2,8-2,9 milijardi kubika), od čega oko 60-65 posto potreba zadovoljava iz domaćih izvora, a ostatak, oko milijardu prostornih metara, uvozi se.

Najveći hrvatski potrošači su Petrokemija i HEP, na koje otpada gotovo polovica godišnje potrošnje, dok kućanstva godišnje troše oko 700-800 milijuna prostornih metara plina.

Glavni je igrač na hrvatskom plinskom tržištu Ina i njezina tvrtka Prirodni plin. No, Prirodni plin već neko vrijeme nije jedini dobavljač plina, a neke procjene govore da su drugi igrači uzeli 15-20 posto tržišta.

Ina, odnosno Prirodni plin, trenutno, uz domaće izvore, plin nabavlja putem kratkoročnih ugovora.

Naime, nakon što je Ini krajem 2010. godine prestao vrijediti višegodišnji ugovor s ruskim Gazpromom o uvozu ruskog plina, tvrtka Prirodni plin je krajem te godine prvi put išla na pozivni natječaj za dobavu plina te je na tom natječaju bio izabran talijanski ENI.

S ENI-jem je krajem 2010. sklopljen trogodišnji ugovor za dobavu prirodnog plina (s godišnjim količinama od oko 750 milijuna prostornih metara). Taj je ugovor istekao krajem prošle godine i tada su iz Ine objavili da neće sklapati nove dugoročne sporazume o dobavi već će se okrenuti domaćim izvorima plina i kratkoročnim ugovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:45