NEOČEKIVANI PROBLEMI

Putin šalje signale da želi Bidenovu pobjedu, ali ruski izvori otkrivaju pozadinu: ‘To je recept za katastrofu‘

Moskvi je Trump privlačan zbog simpatije prema diktatorima

Donald Trump i Vladimir Putin (arhiva)

 Yuri Kadobnov/Afp

Rusko vodstvo prati predsjedničku kampanju u SAD-u s velikim zanimanjem i uzbuđenjem, a pritom navija za pobjedu Donalda Trumpa, tvrde tri dužnosnika vlade i predsjedničke administracije, tri dužnosnika ministarstva vanjskih poslova i dva izvora iz ruske poslovne elite za Moscow Times.

Dužnosnici u Kremlju, vladi i ruskom establišmentu nadaju se da će Trump, čija je izborna pobjeda 2016. godine bila zasjenjena optužbama o ruskom uplitanju u kampanju, smijeniti Joea Bidena, koji svesrdno daje vojnu i financijsku pomoć Ukrajini od početka ruske invazije. Svi izvori Moscow Timesa pristali su govoriti isključivo pod uvjetom anonimnosti.

Prošlotjedna TV debata, na kojoj je Joe Biden ostavio vrlo loš dojam, dala je razlog za optimizam ruskim jastrebovima i pragmatičarima, rekli su izvori za Moscow Times.

U isto vrijeme Kremlj prima privatna upozorenja od ruskih konzultanata te javna upozorenja stručnjaka da bi Trumpov potencijalni povratak na čelo SAD-a mogao dovesti do neočekivanih problema za Moskvu.

- Kremlj navija za Trumpa i sretan je zbog ishoda debate, rekla je osoba bliska vodstvu predsjedničke administracije za The Moscow Times. Isti narativ ponovilo je nekoliko vladinih dužnosnika.

image

Donald Trump i Vladimir Putin (arhiva)

Brendan Smialowski/Afp

- Moskva pozitivno gleda na scenarij dolaska Trumpa i republikanske administracije u Bijelu kuću, rekao je vladin dužnosnik.

- Postoji neka vrsta očekivanja od Trumpa. Mnogi misle da će on pobijediti, rekao je ruski biznismen s vezama u Kremlju.

Neki priznaju da su bili budni do kasno u noć samo zbog TV debate, dok je većina snimku pogledala dan kasnije na YouTubeu.

- Patim od nesanice pa sam uspio odgledati uživo, rekao je bivši dužnosnik ruske vlade.

Putin tvrdi da preferira Bidena

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je pogledao dijelove debate između Joea Bidena i Donalda Trumpa, ali ne uživo, te je poručio da i dalje preferira Bidena za novog američkog predsjednika.

- Ovo je unutarnja stvar SAD-a. Imamo puno pitanja koja su zaista važna za našu zemlju. To su pitanja kojima se predsjednik bavi. Pa nećete valjda o​d ruskog predsjednika očekivati da uključi alarm, probudi se u zoru i gleda debatu u Sjedinjenim Državama, poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je tijekom svog predsjedničkog mandata uvijek cijenio ugodne odnose s drugim državnicima. Ali što je dulje u Kremlju i što je stariji, taj mu je element postajao sve važniji, tvrde trojica sadašnjih i dva bivša ruska diplomata koji su osobno putovali s Putinom kao dio izaslanstva.

- Psihološki, bit će lakše graditi komunikaciju s Trumpom nego s Bidenom. Biden je već rekao dosta stvari o Putinu - da je ubojica, ratni zločinac itd., rekao je sadašnji ruski diplomat.

- Nakon svega, teško je učiniti skromni korak prema dijalogu. Trump u tom smislu nema ograničenja, rekao je.

image

Donald Trump i Vladimir Putin (arhiva)

Brendan Smialowski/Afp

Međutim, postoje i drugi aspekti njegovanja dobrih odnosa licem u lice, kažu stručnjaci.

Korist od Bidenove pobjede

Trumpova glavna prednost za Moskvu leži u njegovoj otvorenosti prema postizanju kompromisa i da pregovara s Rusijom, te veća spremnost da donosi hrabre odluke kada se želi nagoditi, smatra Dmitrij Suslov, zamjenik ravnatelja Centra za europske i međunarodne studije na Moskovskoj visokoj školi ekonomije.

Ipak, Moskva s negodovanjem gleda da to što Trump pokazuje visoku toleranciju na rizik od eskalacije i veću spremnost da ide prema snažnim rješenjima, što je recept za potencijalnu katastrofu za rat u Ukrajini.

- U uvjetima hibridnog ratovanja pouzdaniji je onaj koji je manje spreman na eskalaciju, poput Bidena, rekao je Suslov za Moscow Times.

Moskvi je Trump privlačan zbog simpatije prema diktatorima općenito, a osobito prema Putinu, rekao je bivši diplomat Bondarev.

Osim toga, zbog svojih pogleda na politiku kao biznisa i očitog zanemarivanja geopolitike, Trump ne vidi Rusiju kao gospodarsku konkurenciju, za razliku od Kine.

- Trump će biti zainteresiran za približavanje Moskvi i udaljavanje od Pekinga. Bit će moguće cjenkati se za mnogo različitih bonusa, rekao je Bondarev.

Istodobno, Kremlj također smatra kako Rusija može imati koristi od Bidenove pobjede, smatra Bondarev.

- Budući da Biden očito nije dobroga zdravlja i to slabi njegovu poziciju pa stoga povećanje pomoći Ukrajini i bilo kakva stvarna eskalacija od strane SAD-a postaje manje vjerojatna, rekao je Bondarev.

Iako su neki stručnjaci skeptični da će Trumpov povratak koristiti ruskoj vladi, bivši visoki dužnosnik Kremlja rekao je za Moscow Times sljedeće: “Trumpov povratak obećava puno prilika za Kremlj. Ali možda ne onoliko koliko bi se Kremlj nadao dobiti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:07