DRAMATIČNA ESKALACIJA

PUTIN POBJESNIO 'Ukrajina je granatirala ruski grad, to je agresija, odgovor će biti žestok!'

Iako Kijev opovrgava da su njegove snage bacile projektile na ruski gradić, Moskvu to ne zanima
 AFP

MOSKVA - Rusija je u nedjelju optužila Ukrajinu da je artiljerijskom paljbom pogodila jednu privatnu kuću u pograničnoj Rostovskoj oblasti, pri čemu je jedan civil ubijen, a još je nekoliko osoba ozlijeđeno. Zbog toga je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo izrazito oštro intonirano priopćenje u kojemu Kijevu prijeti teškim posljedicama.

Kako javlja ruska državna televizija RT, navodno je šest projektila palo na Donjeck, manlo mjesto s ruske strane granice koje nosi isto ime kao i ukrajinski grad oko kojega se već neko vrijeme vode žestoke borbe između vojske odane Kijevu i proruskih separatista.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navelo kako je 'očito riječ o činu agresije' te je upozorilo na 'nepovratne posljedice' koje bi mogle uslijediti, ne navodeći konkretno o kakvim je posljedicama riječ. U priopćenju se dodaje da Moskva Kijev drži potpuno odgovornim za incident u Rostovskoj oblasti.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin obećao je 'rigorozan i konkretan odgovor' na 'bezuman gubitak života'.

'Trenutno razmatramo stanje i podaci do kojih smo došli ukazuju na rizik od opasne eskalacije napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, što naše građane dovodi u veliku pogibelj', rekao je Karasin agenciji RIA Novosti, naglašavajući da će žestoki odgovor uslijediti nakon detaljne analize situacije.

S druge strane, ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost u svom je priopćenju objavilo da pad nekoliko projektila na rusko mjesto nema baš nikakve veze s ukrajinskom vojskom ni s njezinim operacijama na istoku države. 'Ukrajinske snage definitivno ne gađaju teritorij Ruske Federacije. Mi nismo zapucali', izjavio je glasnogovornik Vijeća Andrej Lisenko.

Vlasti u Rostovu su potvrdile da je smrtno stradao jedan 46-godišnjak, otac četvero djece, te da je ozlijeđeno još četvero civila, uključujući i dvije starije žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:07