UVEO SANKCIJE

PUTIN OPTUŽIO TURSKU ZA SURADNJU S ISLAMSKOM DRŽAVOM 'Imamo dokaze da kupuju naftu od njih, zato su i srušili naš avion'

 AFP

PARIZ - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak u Parizu kako je tursko obaranje ruskog zrakoplova bila ‘velika pogreška,’ javlja BBC .

Rusija je zbog tog poteza već uvela sankcije Turskoj, a optužili su i vlast turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za aktivnu suradnju s Islamskom državom. Prema ruskim optužbama, Turska je ruski zrakoplov srušila kako bi zaštitila svoje ilegalno kupovanje nafte od ISIL-a.

S druge strane, u ponedjeljak su u američkom State Departmentu izjavili kako dokazi iz američkih i turskih izvora ukazuju da su ruski zrakoplovi uistinu ušli u turski zračni prostor, što Moskva poriče.

Rusko vojno zrakoplovstvo provodi kampanju zračnih napada u Siriji i napada položaje svih pobunjenika protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, uključujući manjim dijelom i Islamsku državu.

Turska je u međuvremenu bila vrlo suzdržana u uključivanju u zračne napade u Siriji i tek je u kolovozu dopustila SAD-u korištenje vojnog aerodroma u Incirliku. Vjeruje se kako su turske snage do sada ‘gledale u drugom smjeru’ kada su islamistički borci prelazili tursku granicu kako bi ušli u Siriju, jer se Turska protivi Asadovom režimu.

PUTIN BJEŽAO OD ERDOGANA, NE ŽELI GA NI VIDJETI NI RAZGOVARATI Turci uporni: 'Nijedna zemlja ne smije od nas tražiti da se ispričamo'

Govoreći na klimatskoj konferenciji u Parizu u ponedjeljak, Putin je izravno optužio Tursku za suradnju s ISIL-om.

- Imamo dovoljno razloga za vjerovati da je odluka o rušenju našeg aviona donesena iz želje za zaštitom dostave nafte na turski teritorij, rekao je Putin, i dodao da Rusija ima više informacija koje će pokazati da nafta ISIL-a prolazi kroz Tursku.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ranije je izjavio kako mu je žao što je došlo do incidenta, no da Turska ima pravo i odgovornost zaštititi svoj zračni prostor te kako se neće ispričati.

Rusija je drugi najveći trgovinski partner Turske, a više od tri milijuna Rusa ljetovalo je u Turskoj prošle godine.

Turski predsjednik Erdogan još prije dva dana izjavio je, a na pariškom klimatskom summitu i ponovio, kako će dati ostavku ako se dokaže da je kupovao naftu od ISIL-a, a na sankcije za sada nije najavio odgovor.

- Moja će država djelovati strpljivo, ne emotivno, prije nego što odlučimo kako odgovoriti na ekonomske sankcije, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:41