POSTIGNUT SPORAZUM

PUTIN JE SPREMAN NA RAT ZBOG UKRAJINE 'Ako dođe do podjele te zemlje, Krim ćemo braniti vojskom!'

Ustavne promjene provest će se u 48 sati, a vlada nacionalnog jedinstva uspostaviti u 10 dana.
TOPSHOTSProtesters sing their national anthem at a barricade on February 21, 2014 at the Independent square in Kiev. Armed protesters stormed police barricades in Kiev on Thursday in renewed violence that killed at least 26 people and shattered an hours-old truce as EU envoys held crisis talks with Ukraine's embattled president. Bodies of anti-government demonstrators lay amid smouldering debris after masked protesters hurling Molotov cocktails and stones forced police from Kiev's iconic Independence Square -- the epicentre of the ex-Soviet country's three-month-old crisis. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
 LOUISA GOULIAMAKI

NOVO 19:30 Ukrajinski parlament u petak je usvojio amandmane na kazneni zakon koji bi mogli dovesti do oslobađanja bivše oporbene čelnice Julije Timošenko.

Amandmanima se dekriminalizira dio kaznenog zakona koji je važan za optužnicu protiv Timošenko u usklađuju zakon sa pravnom stečevinom EU, rekli su pristaše Timošenko.

Bivša premijerka i protivnica sadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča je 2011. završila u zatvoru zbog presude o zlouporabi položaja pri sklapanju ugovora o kupovini plina od Rusije

Međutim da bi amandmani stupili na snagu treba ih potpisati predsjednik Janukovič.

U parlamentu su također usvojili odluku o smjeni sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vitalija Zaharčenka zbog nasilnog gušenja prosvjeda.

16:33 - Rusija je uvjerena kako događanja u Ukrajini vode prema podjeli te zemlje pa je radi toga procurila izjava jednog dužnosnika koji je potvrdio da će Rusi na Krimu braniti svoje interese ukoliko do toga dođe.

Rusija je spremna ući u rat zbog Krima i kako bi zaštitila rusko stanovništvo koje tamo živi i svoju vojnu bazu. Ukoliko se Ukrajina raspadne, to će pokrenuti rat - izjavio je Financial Times neimenovani dužnosnik ruske vlade.

Prvo će izgubiti Krim jer ćemo ući tamo kako bi ga zaštitili kao što smo ušli i u Gruziju - dodao je dužnosnik

Inače, Krim je ukrajinski poluotok na kojem živi preko 60 posto Rusa.

-------------------------------------

14:50 Ukrajinski oporbeni lideri potpisali su sporazum sa predsjednikom Janukovičem uz posredovanje dužnosnika EU-a čiji je cilj smirivanje situacije u zemlji, javlja BBC.

Sporazum u ime oporbe potpisali su Oleg Tjagnikob, čelnik Svobode, Vitalij Kličko, iz proeuropskog pokreta Udar i Arsenij Jacenjuk iz Fronte promjena.

-----------------------------------------------------------

14:45 Vitalij Kličko potvrdio je za Reuters da se sva tri oporbena lidera nalaze u uredu predsjednika i spremna su potpisati predloženi sporazum.

- Upravo ćemo potpisati. Ovo je dobar kompromis za Ukrajinu. Miru se daje šansa u Ukrajini. Otvara se prostor za reforme i Europu. Poljska i EU daju svoju podršku, napisao je prije 13 minuta na svom Twitter profilu poljski šef diplomacije Radoslaw Sikorski.

-----------------------------------------------------------

14:40 Oporbeni vođa Oleg Tjagnikob rekao je da pristaje na sporazum ukoliko u prijelaznoj vladi neće biti ministar unutarnjih poslova i glavni državni tužitelj. Prosvjednici u Kijevu, okupljeni u Građanskom vijeću Majdana, također pristaju na sporazum, potvrdili su na Twitteru njemački i poljski šefovi diplomacije.

Oporbeni vođe zaputili su se prema uredu predsjednika, javlja AP.

-----------------------------------------------------------

14:10 Jedan od glavnih oporbenih vođa Vitalij Kličko rekao je za njemački Bild da će oporba potpisati sporazum koji su dogovorili Janukovič i dužnosnici EU-a.

- Potpisat ćemo sporazum, no prije toga moram razgovarati s prosvjednicima. Spremni smo učiniti sve za mirno rješenje. Njemačkom šefu diplomacija sam obećao da ću osobno apelirati na prosvjednike - rekao je Kličko, a prenosi ga Reuters.

Snage sigurosti koje su bile pozicionirane oko ukrajinskog parlamenta u zadnja 24 sata masovno ulaze u autobuse i napuštaju radno mjesto, javlja ukrajinski Interfaks.

-----------------------------------------------------------

13:36 - U ukrajinskom parlamentu Radi, danas je za vrijeme sjednice ponovno izbila tučnjava.

12:55 Ukrajinska televizija ICTV tvrdi da ima kopiju sporazuma koje su potpisale sve strane. Po tom izvoru, ustavne promjene trebale bi biti provedene u 48 sati, a vlada nacionalnog jedinstva uspostavljena u deset dana. Predsjednički izbori trebali bi se održati najkasnije u prosincu 2014. godine.

-----------------------------------------------------------

12:50 "Objavljujem pokretanje procedure za prijevremene predsjedničke izbore", navodi se u Janukovičevom priopćenju, ali se ne navodi datum.

"Također pokrećem proces povratka na ustav iz 2004. godine" koji smanjuje predsjedničke ovlasti u korist vlade i parlamenta i "proces formiranja vlade nacionalnog jedinstva".

"U ovim tragičnim danima, kada Ukrajina trpi velike gubitke, kad ljudi ginu s obje strane barikada, smatram da mi je dužnost proglasiti da nema ništa važnije od ljudskog života", objasnio je Janukovič svoju odluku.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u petak je na Twitteru objavio da je Ukrajina u "osjetljivom trenutku", nekoliko trenutaka pošto je predsjednik Viktor Janukovič najavio prijevremene predsjedničke izbore i smanjenje svojih ovlasti. "Sve strane moraju biti svjesne da kompromis znači dobiti manje od sto posto zahtjeva", napisao je Sikorski.

FOTOGALERIJA: Nemiri u Kijevu nastavljaju se i danas

Janukovič je napravio velike ustupke oporbi, ali nije pristao na najvažniji zahtjev prosvjednika s Majdana - da odmah podnese ostavku.

Oporba se još nije izjasnila o tome prihvaća li predsjednikovu ponudu. Bilo je najavljeno da će se sporazum potpisati u podne, ali su europski diplomati ranije objavili da oporbeni čelnici traže neke promjene u zadnji čas.

-----------------------------------------------------------

12:00 Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič objavio je u petak da pokreće postupak formiranja vlade nacionalnog jedinstva i najavio je održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora te povratak na ustav iz 2004. sa smanjenim predsjedničkim ovlastima.

Janukovičevo priopćenje objavljeno je nakon pregovora s oporbenim predstavnicima i trojicom europskih ministara vanjskih poslova koji su trajali do zore i bili posvećeni rješavanju krize koja je odnijela 77 života u dvodnevnoj uličnoj bitki prosvjednika i policije.

-----------------------------------------------------------

11:37 - Predsjednik Vrhovne Rade, Vladimir Ribak danas je potpisao rezoluciju kojom osuđuje nasilje u zemlji i zabranjuje antiterorističke operacije. Ribak je to potvrdio danas na sjednici parlamenta. Rezuluciju je podržalo 236 od 238 parlamentarnih zastupnika.

Rada je kategorički osudila upotrebu policijske sile prema civilima, torturu i zločine prema čovječnosti, javlja Interfax.

Parlamentarna rezolucija naređuje ukrajinskom Vijeću sigurnosti, Ministarstvu unutarnjih poslova i ostalim paravojnim organizacijama "trenutni prestanak upotrebe sile prema Ukrajincima".

-----------------------------------------------------------

10:39 - Ukrajinske vlasti, odnosno predsjednik Viktor Janukovič i predstavnici oporbe – Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisat će danas u 12 sati (u 11 po našem vremenu) sporazum kojim bi se trebala okončati neprijateljstva na kijevskim ulicama.

Kako je kazao šef zastupničkog kluba vladajuće Stranke regija Aleksandar Jefremov dogovoren je povratak Ustava iz 2004. godine što je jedan od osnovnih zahtjeva oporbe, a u prosincu bi se trebali održati prijevremeni predsjednički izbori. Do tada bi na vlasti bila prijelazna vlada o kojoj će se još raspravljati, ali bi se ona formirala u slijedećih desetak dana.

-----------------------------------------------------------

10:11 - Jutros u 9 i 15 po hrvatskom vremenu ponovno se začula pucnjava u Kijevu. Prema nekim portalima skupina prosvjednika pokušava se probiti kroz Institutsku ulicu do zgrade Vrhovne Rade gdje je upravo počelo zasjedanje. Ne zna se tko puca, ali "Berkut" je blokirao sve pristupe parlamentu.

Inače, prošla noć je prošla u varljivom miru. Prosvjednici su gradili na Majdanu nove barikade, a policiji je došla pomoć. Danas je objavljeno kako je u jučerašnjim neredima poginulo 76 ljudi, a za živote nekih se još bore liječnici po kijevskim bolnicama.

-----------------------------------------------------------

10:00 Postrojba mornaričke pješadije ukrajinske vojske vlakom s Krima stiže u Kijev, javlja tamošnja agencija LB. Dok zrakoplovima stižu i marinci 25. zračno-desantne brigade iz Dnjepropetrovska te pripadnici 79. brigade marinaca iz Mikolajeva. Oni će biti razmješteni, za sada, u bazi Vasiljkovo nedaleko OD Kijeva.

Dio postrojbe iz Dnjepropetrovska krenuo je u vojnim transporterima, ali kako pišu mediji, doživjeli su na putu nesreću u kojoj je poginulo troje vojnika te su se vratili natrag u bazu.

Dolazak marinaca u Kijev potvrdio je i ministra obrane Pavlo Lebedev. On je još prije koji dan tvrdio da će Armija ostati i dalje po strani, iako je sada, nakon krvavih događaja u kojima je u dva dana borbi poginulo preko 100 ljudi, objavljeno da će "Armija upotrijebiti oružje u slučaju potrebe".





Inače iz Pentagona su objavili da već tjedan dana američki sekretar za obranu Chuck Hagel ne može stupiti u vezu s ukrajinskim kolegom Lebedevom.

U Pentagonu izražavaju iznenađenje i čuđenje da se ukrajinski ministar obrane ne javlja na telefonske pozive američkog ministra obrane.

- Takvo što još nismo doživjeli, kažu u Pentagonu.

-----------------------------------------------------------

Nakon cjelonoćnih razgovora - trajali su čak devet sati - jutros oko šest sati po našem vremenu, okončani su razgovori predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i oporbenih čelnika Arsenija Jacenjuka, Olega Tjagniboka i Vitalija Klička s predstavnicima europske trojke – ministrima vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa, Poljske Radoslawa Sikorskog te Njemačke - Franka Waltera Steinmeiera.

Nakon iscrpljujućih pregovora nitko nije bio raspoložen za izjave, niti iz Ureda ukrajinskog predsjednika, oporbeni čelnici izašli su na stražnji izlaz zaobišavši novinare, a predstavnici EU-a samo su kazali da se pregovori nastavljaju već danas prije podne, procijedivši da su « pregovori naporni»..

No, ponešto je iscurilo, tako je navodno predsjednik Janukovič spreman na prijevremene predsjedničke izbore, osnivanje mješovite prijelazne vlade, na određene izmjene i u ustavu.

No, neki dobro upućeni izvori kažu kako se EU trojka, a pogotovo predstavnici ukrajinske oporbe prema tim izjavama predsjednika Janukoviča odnose « oprezno i s dozom skepse».

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je dogovor između ukrajinskih vlasti, oporbe, EU-a i Rusije još uvijek predmet konzultacija i da se ne može sa sigurnošću ništa reći prije podneva.

"Ne može se ništa definitivno reći" prije podneva, rekao je Fabius za privatni radio Europe 1 iz Pekinga kamo je stigao nakon što je sudjelovao na pregovorima u Kijevu. "U ovakvoj situaciji... potrebno je ostati vrlo oprezan".

Na kijevskom aerodromu Žulijani zabilježena su prošle noći čak 64 specijalna VIP leta. Iako su dispečeri medijima javili o tolikom broju letova s poznatim putnicima, nisu željeli reći njihova imena, no kijevski mediji doznali su da je u nepoznatom pravcu odletjelo nekoliko zastupnika vladajuće Partije regija, premda se danas okuplja Vrhovna Rada na izvanredno zasjedanje.

Navodno je viđen kako odlazi i predsjednik Vrhovne Rade Vladimir Ribak s unukom i njenim mužem. No, kasnije je objavljeno kako je Ribak u Kijevu, a da su «odletjeli» samo članovi njegove obitelji. Navodi se kako su noćnim letovima otputovali i potpredsjednik Vrhovne Rade Igor Kaletnik te zastupnici Jelena Bondarenko, Tatjana Bahtejeva i Nikolaj Levčenko.

Objavljeno je kako je zemlju napustio i najbogatiji Ukrajinac multimilijarder i vlasnik nogometnog kluba Šahtar Rinat Ahmetov, kao konačna destinacija navodi se London, ali je njegov glasnogovornik kazao kako je Ahmetov u svom domu u Donjecku.

Zamjenik parlamentarnog kluba Partije regija Oleg Carjov odletio je u Moskvu, ali, kako je rekao, kao gost u jednom političkom talk showu na ruskoj televiziji.

Inače, prema službenim brojkama ukrajinskog ministarstva zdravlja, od 18. veljače živote je izgubilo 77 ljudi, dok ih je 577 ozlijeđeno.

Stanje u Kijevu tijekom noći bilo je napeto ali mirno, nakon dana sukoba između policije i prosvjednika u kojima su poginuli deseci ljudi, a mnogi su ozlijeđeni. Na glavnom trgu u Kijevu tijekom noći, po izvješćima, nije bilo nasilja.

Europska unija odlučila je u četvrtak nametnuti sankcije dijelu ukrajinskih dužnosnika. Ministri vanjskih poslova EU-a u priopćenju su kazali da će ciljane sankcije uključiti zamrzavanje imovine i neizdavanje viza te da će biti uvedene po hitnom postupku.

Sjedinjene Države upozorile su Kijev da razmišljaju o sličnom potezu.

Jučer je u tamošnjem parlamentu, Radi, dobar dio dana trajala izvanredna sjednica. U jednom trenutku došlo je do tučnjave među zastupnicima. U večernjim je satima većinom glasova donesen zaključak kojim se osuđuje nasilje. Izglasana je i zabrana korištenja oružja protiv demonstranata, a zatraženo je i povlačenje specijalaca s kijevskih ulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:50