ZAOŠTRENI ODNOSI

PUTIN IZVAN SEBE 'Obama bi htio zavladati svijetom. Ni položaj prvog među jednakima mu nije dovoljan'

U Moskvi na posljednje poteze Washingtona ne gledaju nimalo blagonaklono...
 AFP, Bijela kuća

Ekonomske sankcije, pad cijena nafte, ulazak u recesiju... Predsjednika Rusije Vladimira Putina posljednjih dana 'udaraju' sa svih strana, on polako gubi kompas, a sad ga je lagano počela hvatati i paranoja. Tako je jučer rekao da je glavni cilj Rusije ojačati svoje oružane snage kako bi njegova zemlja zadržala svoj suverenitet. Pritom nije imenovao prijetnje, ali ruska nova vojna doktrina identificirala je širenje saveza NATO kao prijetnju.

Onda su na red došle Sjedinjene Države i Barack Obama koji je sve veći trn u oku ruskih političara...

- Oni za oružje troše višestruko više od nas. Mi možemo i moramo odgovoriti na tu prijetnju - rekao je Putin.

Barack Obama odgovorio je Putinu nešto blažom retorikom, ali izjava 'da su sankcije zbog aneksije Krima ostavile rusku ekonomiju u rasulu' nije najbolje sjela ministru vanjskih posolva Sergeju Lavrovu. Inače smireni ruski diplomat obrušio se na SAD ne birajući riječi.

- Obamine riječi imaju sasvim jasno značenje - Amerika želi dominirati svijetom. Čak i pozicija 'prvih među jednakima' nije dovoljna za Washington - rekao je Sergej Lavrov i nastavio:

- Njihova agresivna vanjska politika će brzo otići u povijest kada shvate da je Rusiju nemoguće izolirati.

Lavrov je svoje izlaganje završio ipak u pomirljivom tonu.

- Jedina dobra stvar što je Obama rekao jest da je borba protiv islamskih radikala na prvom mjestu. Konačno je to shvatio i nadam se da će se to uskoro vidjeti u praksi.

Ovo posljednje je na neki način i izrugivanje SAD-u i potvrda da su Rusi zapravo bili u pravu kada su govorili da u Siriji nije glavni problem Bašar al-Asad, već fanatici koji se bore protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:35