BEZ KOMPROMISA

Putin Asadu obećao podršku u borbi s 'terorizmom'

 AFP

SOČI/MOSKVA - Rusija je izjavila u srijedu da će podržati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u borbi protiv "terorizma" na Bliskom istoku, nagovješčujući kako nema prostora za kompromis u jednom od najspornijih pitanja u sukobu u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su s Assadovim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Moualemom u Sočiju na Crnom moru što je dio obnovljenih diplomatskih napora Moskve da ponovno pokrene mirovne pregovore o Siriji.

"Dijelimo stajalište da je glavni čimbenik koji određuje stanje na Bliskom istoku teroristička prijetnja", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Moualemom. "Rusija će nastaviti podržavati Siriju...u suprotstavljanju ovoj prijetnji".

Rusija je glavni međunarodni saveznik Assada u sirijskom sukobu koji traje već četvrtu godinu, a pogoršao se nakon što je Islamska država, ogranak al Qaede, zaposjela velike dijelove te zemlje.

Posljednji krug pregovora Damaska i oporbe propao je u veljači zbog spora oko uloge Assada u tranziciji na izlasku iz sukoba. Glavna sirijska oporba u izbjeglištvu i njezini zapadni i arapski pristaše želi da on ode s vlasti.

Moskva međutim kaže kako napredovanje islamskih militanata znači da bi borba protiv "terorizma" trebala sada biti glavni prioritet svih "zdravih" snaga, a da to nije moguće bez suradnje s Assadom.

Lavrov je kritizirao Sjedinjene Države jer to ne žele učiniti.

Moualem je kazao novinarima kako je njegov sastanak s Putinom bio "vrlo produktivan" i da je ruski predsjednik potvrdio svoju riješenost da razvija veze s Damaskom i Assadom.

Sjedinjene Države vode vojnu kampanju protiv Islamske države koja uključuje zračne udare u Siriji i Iraku i podržavaju umjerene oporbene skupine i pobunjeničke borce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:39