IZBORI U ITALIJI

Pustio u eter Berlusconijev i Duceov govor - nema razlike

Kako je novinar Raija doskočio zabrani debata prije izbora. Berlusconi, vlasnik niza kanala, postigao je da se zakon tumači tako da na javnoj TV nema debata

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi smrko se kao zimsko nebo poslije emisije u kojoj je Raijev televizijski novinar Michele Santoro pustio snimak Mussolinijeva arogantnog govora, a odmah zatim i ulomak Berlusconijeva, tako da ne promakne (eventualna) sličnost.

Berlusconi je postigao da u dugoj, mučnoj i zakrvljenoj kampanji uoči oblasnih izbora u nedjelju i ponedjeljak zakon o ravnopravnim uvjetima (par condicio) bude interpretiran tako idiotski da se zabrane sve tematske debate na javnoj televiziji (na korist dakako privatnih kojima je vlasnik, pazi sada, uglavnom Silvio Berlusconi).

Santoro, nesumnjivo pristran novinar, koji Berlusconija riba uredno i bez nježnosti, kao zubalo Kukidentom, organizirao je „emisiju“ kao spektakl u bolognskoj dvorani Paladozza, te je ponudio na prenošenje satelitskim televizijama i internetskim portalima. Ulovio je gotovo 13 posto ukupnih gledalaca televizije i još oko 650.000 na Internetu. Doveo je i satiričara Danielea Lutazzija - koga je Berlusconi zajedno sa Santorom i pokojnim Enzom Biagijem dao izbaciti s Raija kad se vratio na vlast 2001.

Santoro je, dakle, zaobišao zabranu, pa sada Berlusconi - pobornik krajnjeg liberalizma i ocrnjivatelj sudaca - zaziva oštre kazne protiv drznika i otpuštanje Santora iz Raija. Za njega je emisija „užas“.

Berlusconi je već pod sudskom istragom zbog pritisaka na Rai da onemogući Santora.

Upravo je Berlusconi odlučio izbore u nedjelju i ponedjeljak zasnovati kao nacionalni test, kao izbore „opredjeljenja između dva polja“, a tvrdi da ga je na tako zasnovanu kampanju natjerala „stranka ljevičarskih sudaca“ koja ga progoni s pozicija komunističke mržnje protiv njegove „stranke ljubavi“.

Stoga je kao glavne teme ove kampanje postavio žestoku reformu sudstva, te izravni izbor predsjednika Republike. Ostali su jalovi pokušaji oporbe - koja još vlada većinom oblasti ‡ da kampanju usmjeri ka pitanjima lokalne politike i osobito zaposlenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:30