RAT U SIRIJI

Prvo su gađali liječnike, a onda iz helikoptera pucali po ljudima

UN-ovi promatrači krenuli su jučer iz Damaska prema Tremsehu, selu 25 kilometara od Hame, kako bi ustanovili što se dogodilo na mjestu na kojem sirijska opozicija tvrdi da je ubijeno 220 ljudi.

Opozicija još nije objavila videosnimke napada ni potpuni popis žrtava, a snimke tijela i djelomični popis na kojem su isključivo muškarci mogli bi potvrditi i verziju Vlade da je bila riječ o vojnoj operaciji u kojoj je ubijeno 50 pobunjeničkih boraca.

Pobjegli iz Hame

Prema tvrdnjama opozicije, napad je počeo u četvrtak u zoru, kada je 25 vojnih kamiona i tri oklopna vozila s teškom artiljerijom protutnjalo kroz obiližnji grad Murhadu prema Tremsehu. Pretpostavlja se da su se u selu sakrili mnogi stanovnici Hame, gdje je vojska već tjednima u ofenzivi, a prema nekim tvrdnjama u selu su živjeli i vojnici koji su dezertirali iz sirijske vojske. Čini se da su u selu bili i pripadnici Vojske slobodne Sirije, ali ne zna se koliko.

Kada je granatiranje počelo, prvo su pogođeni domovi jedine dvojice liječnika u selu, a potom kuće vojnih dezertera. Jednog liječnika poslije će pronaći Vladine postrojbe dok pomaže ranjenima i ubiti ga hicem u glavu.

‘Namjerno ubijeni civili’

Iz helikoptera su gađani oni koji su pokušavali pobjeći, a pogođena je i škola u kojoj su se skupljali ranjenici. Potom su u selo ušle paravojne jedinice Šabiha koje su počele uhićivati i noževima ili strijeljanjem pogubljivati stanovnike. Neki očevici ispričali su da su ljudi živi zapaljeni u kućama koje su prethodno zaključane.

Promatrači koji su bili samo pet kilometara od mjesta pokolja potvrdili su da je u malom selu vojska koristila teško naoružanje i helikoptere, zbog čega je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon akciju osudio, a američka državna tajnica Hillary Clinton poručila da postoje “nesumnjivi dokazi da je režim namjerno ubio nevine civile”.

Ovogodišnji masakr u Siriji

3. veljače

Najmanje 55 ubijenih u Homsu tijekom jednomjesečnog bombardiranja

3. travnja

Vojska napada Taftanaz, u masovnoj grobnici navodno je pronađeno 57 ljudi

25. svibnja

U pokrajini Hula, u mjestu Talduu, ubijeno je 108 ljudi, uključujući mnogo žena i djece

6. lipnja

Najmanje 79 ljudi, uključujući ženu i djecu, ubijeno je u pokrajini Hama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:46